Zsuzsi főz: Vasárnapi ebéd

Zsuzsi főz: Vasárnapi ebéd

receptek
PUBLIKÁLÁS: 2012. április 27. 13:00
Erre a hétre egy vasárnapi ebédmenüvel készültem, úgyis jön a hosszú hétvége, lesz legalább egy olyan nap, amikor egy komótos ebédelésre összeülhet a család.

Igyekeztem olyan hozzávalót is választani, ami szezonális, így első fogásként egy spárgaleves következik. A főfogás csirke egyben sütve – hogy kicsit a múlt heti témánál maradjak – zöldséges körettel, de ahol nagyétkű a család, lehet még fokozni a hatást héjában sült krumplival, krumplipürével, vagy más, tetszőleges garnírunggal. És végül a desszert: egy túrós sütemény, ami talán könnyedebb lezárása lehet a menünek.

Tejszínes spárgaleves

Az egyik kedvenc tavaszi levesem, spárgaszezonban elég gyakran készítem. Ha nincs utána tartalmasabb főfogás, vajas-sajtos pirítóssal szoktam tálalni, de ez jelen esetben elmaradhat.

Hozzávalók

80 dkg zöldspárga
egy csokor újhagyma (5 szál)
5 dkg vaj
2 dl tejszín
egy csapott evőkanál liszt
só, bors
csipet cukor

A spárgát megtisztítom, azaz az alsó végéből kb. két centit – a fásabb, keményebb részt – levágok. Ha fehér spárgát veszek, akkor a külső vékony héját a sípok teljes hosszában leszedem, a zöldspárgának azonban finomabb a héja, így azzal nem szoktam foglalkozni. A sípokat 2-3 centis darabokra vágom.

A vajon megfuttatom a felkarikázott újhagymát, felengedem 1,2 liter vízzel. Sózom, borsozom, csipet cukrot adok hozzá, beledobom a spárgát és addig főzöm, amíg puha lesz. Ekkor szűrőkanállal kihalászom a léből a spárgadarabokat, a fejeket megtartom, a szárakat pedig a lével turmixolom. A liszttel elkevert tejszínnel finomítom, visszateszem a spárgafejeket és egy-két perc alatt készre főzöm.

Sült csirke sajtos zöldbabbal

Mostanában hétvégenként időszűke miatt gyakran készítem ezt az ételt ebédre, mert kevés vele a munka, a sütőből pedig megfelelő idő után csak elő kell kapni a kész sültet és köretet, és már lehet is enni.

A csirkéhez

egy konyhakész csirke (kb. 1,2 kg)
10 dkg puha vaj
egy citrom
3 gerezd fokhagyma
egy púpos teáskanál pirospaprika
egy teáskanál római kömény
egy mokkáskanál őrölt fűszerkömény
só, kevés víz

A körethez

50 dkg zöldbab (zöld hüvelyű, fagyasztott)
egy tojás
3 dl tejföl (fele tejszín is lehet)
6-8 dkg reszelt sajt
egy-két evőkanál zsemlemorzsa
vaj a tepsi kikenéséhez
só, reszelt szerecsendió

A csirkével kezdek: a sütőt előmelegítem 170 fokra. Ezalatt a csirkét kívül-belül jól besózom. A vajat a fűszerekkel és a reszelt/átnyomott fokhagymával kikeverem, és ezt a keveréket a mellének a bőre alá kenem, valamint a csirkét kívülről is jól bekenem vele. A hasüregébe kerül a citrom, de ha van maradék hagyma- vagy almadarab, az is mehet mellé. Kevés vizet öntök alá, betolom a sütőbe, és puhára sütöm, a végén kicsit ropogósra is pirítom. Ez kb. másfél óra.

Ha a csirke már kb. fél órája sül, a zöldbabot sós, forró vízben roppanósra főzöm, leszűröm, közben hideg vizet engedek rá, nehogy elveszítse a ress állagát. Egy kis tepsit vékonyan kikenek vajjal, megszórom a zsemlemorzsával. Beleteszem a jól lecsöpögtetett babot. A tojást felverem, elkeverem a tejföllel, sózom, reszelek bele szerecsendiót és a babra öntöm. A tetejét megszórom a sajttal, és ha a csirkének már csak fél órája van hátra, betolom a sütőbe. 15-20 perc alatt kész. Szárazabb húsok mellé jó köret, elkészíthető brokkolival, karfiollal, de még leveles spenóttal is.

Túrós-barackos kocka

Ez egy tésztát alig tartalmazó, habkönnyű túrós süti, aminek elkészítéséhez nem kell nagy konyhai rutin, viszont nagy sikert lehet vele aratni. Bármilyen idénygyümölcssel – főleg bogyósokkal – készíthető, de a klasszikus túró-barack párosítást egyszer mindenképp ki kell próbálni, megéri!
A megadott mennyiség egy kisebb tepsire elég, de érdemes mindjárt dupla adagot készíteni…

Hozzávalók

A tésztához

18 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 tojássárgája

A töltelékhez:

60 dkg áttört túró
3 evőkanál búzadara
4 db tojás
6 dkg kristálycukor
6 dkg vaj
5 dkg porcukor,
30 dkg barackbefőtt,
1 dkg vaníliás cukor
reszelt citromhéj
baracklekvár vagy más pikáns lekvár

A tésztához valókat összegyúrom, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 6 percig sütöm, majd hagyom hűlni. Közben a puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával habosra keverem, hozzáadom a túrót, a búzadarát és a reszelt citromhéjat. A kristálycukorral kemény habbá verem a tojásfehérjét és a túrós masszába forgatom. Az elősütött tésztalapot vékonyan megkenem lekvárral – én most szederlekvárt használtam -, kirakom a lecsepegtetett, felszeletelt barackbefőttel, egyenletesen ráöntöm a túrókrémet és kb. 170 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütöm. Kisebb kockákra vágva tálalom, pár órás hűlés után.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.