Védd ki a terhesség mellékhatásait!

terhességi problémák
PUBLIKÁLÁS: 2011. május 05. 16:00
A legtöbb nő várandóssága során találkozik néhány nem kívánt mellékhatással. A leggyakoribb az első trimeszteri hányinger, reggeli rosszullét, de sok kismama küzd székrekedéssel, később ödémával, esetleg terhességi csíkokkal.

Tünde terhesség egészség terhességi problémákphoto © 2007 Ulybug | more info (via: Wylio)

A dietetikusa a leggyakoribb terhességi kellemetlenségekre kínál megoldási javaslatokat.

Székrekedés

- Fogyassz nagy élelmi rost tartalmú élelmiszereket, igyál mellé sok-sok folyadékot, naponta legalább 1,5-2 litert!

- A probiotikus, savanyított tejtermékek fogyasztása a bélflóra egyensúlyát segíti elő: egyél minden nap egy joghurtot vagy kefirt, lehetőleg natúr változatban.

- Próbáld meg kitapasztalni, hogy melyik bélmozgást fokozó módszer válik be! Pl.: reggeli langyos tea vagy frissen facsart gyümölcslé, esetleg uborkalé. Előző este beáztatott aszalt gyümölcs vagy gabona reggelire fogyasztva szintén orvosolhatja a problémát.

Hányinger, reggeli rosszullét, gyomorégés

- 1-2 szelet teljes kiőrlésű keksz mindig legyen kéznél, az ébredés utáni rosszullétet rögtön csillapíthatod vele.

- Az evést követő fél-egy órában még ne feküdj le! A séta a friss levegőn vagy a relaxálás is sokat segíthet.

- Kerüld a túlságosan fűszeres, valamint zsíros ételeket, mert ezek fokozhatják a hányingert. Rendszeres, napi többszöri étkezéssel és kis mennyiségekkel elkerülhető az emésztési rendellenességek kialakulása.

- Kerüld azokat az italokat és ételeket, melyek túlzott gyomorsav-termelést okoznak – ilyenek a szénsavas italok, savanyúságok, valamint a zsíros és fűszeres ételek.

Kívánósság vagy egyes ételek elutasítása

Mindent lehet enni mértékkel, amit megkíván a kismama. A hangsúly a mértéken van.

Terhességi ödéma

A konyhasó fogyasztásának megszorítására van szükség ebben az esetben, így lehetőleg kerüld az utánsózást!

Terhességi csíkok

Az E-vitaminban gazdag ételek – olajos magvak, gabonafélék, zöld leveles zöldségek – fogyasztása mellett érdemes kipróbálni az érintett terület masszírozását, krémezését / olajozását.

Gyakorlati tippek kismamáknak

- Nincs tiltott élelmiszer, csak betartandó mennyiségek. Kívánósság esetén is fogyaszthatod, ami jól esik, de mértékkel.

- Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására egyél többször, kisebb mennyiségeket. A rendszeres étkezés kiemelt fontosságú ebben az időszakban.

- Gabonából és őrleményeikből a teljes kiőrlésű, élelmi rostban gazdag változatot fogyaszd. Tetszés szerint tegyél zabkorpát süteményekbe, tésztákba, joghurtba az élelmi rost növelése érdekében.

- A megfelelő fehérje- és kalcium bevitelhez elengedhetetlen a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása. Válaszd a zsírszegényebb, igény esetén a kalciummal dúsított változatokat!

- Húsok közül válaszd a zsírszegényebb húsrészeket, mint a csirkemellet, sertésből a karaj vagy comb részt, és a zsírszegény elkészítési módokat, mint az alufóliában, sütőzacskóban sütést, párolást, vagy főzést.

- A tengeri halak fogyasztása nagyon kedvező magas omega-3 zsírsav tartalmuk révén. Próbáld ki a különböző változatokat, többféle ízesítéssel és elkészítéssel!

- Minden étkezés alkalmával fogyassz zöldséget vagy gyümölcsöt, ezáltal elegendő rostot, vitamint és ásványi anyagot viszel be a szervezetedbe, sőt az immunrendszert erősítő antioxidánsokhoz is hozzájutsz. Helyettesítsd a köret adagjának felét zöldségekkel!

- Utánsózás helyett próbálj ki minél több fűszert az étel ízvilágának növeléséhez! Válaszd a sótlan olajos magvakat, valamint tájékozódj az élelmiszercímkén a termék só/nátrium tartalmáról!

- A zsíros, nagy cukortartalmú édességek, péksütemények helyett válaszd a túrós, illetve gyümölcsös, lehetőleg a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat! Édesség iránti vágyad egy gyümölcsös joghurt, sorbet vagy 2 kocka magas kakaótartalmú csokoládé is csillapíthatja.

- Ügyelj az élelmiszerbiztonságra és a higiéniára, mivel a kismama szervezete hajlamosabb a fertőzésekre. Az alábbiak betartására érdemes figyelni:

- Tejből és tejtermékekből válaszd a pasztörizált, sterilizált változatokat.

- Sajtok esetében válaszd a félkemény/kemény, illetve zárt dobozban árult leves sajtokat.

- Tojásételek esetében a sült, keményre főtt ételeket válaszd a lágy vagy nem teljesen átsült változatok helyett!

- Kerüld a nyers halételeket, mint a sushi, és egyél átsült változatokat.

- Kerüld a nyers, illetve nem átsült húsételeket, mint például a tatár beefsteak.

- Desszertek közül válaszd az átsült tésztából, főzött krémből készülteket, és mellőzd a nyers tojást tartalmazó változatokat, pl: a cukrászdai tiramisu.

- Zöldségek és gyümölcsök közül csak a megbízható forrásból származó, mosott vagy hámozott, ép darabokat használd fel.

- Ügyelj az elegendő folyadékfogyasztásra. Ennek legtökéletesebb forrása a víz. 2-3 dl frissen facsart gyümölcslé, illetve zöldséglé is belefér a napi folyadékmennyiségbe. A levesek, gyümölcsök és a magas víztartalmú zöldségek, mint az uborka vagy a paradicsom is jelentősen hozzájárulnak a napi folyadékbevitelhez.

- A táplálkozás mellett elengedhetetlen a friss levegőn tartózkodás, az elegendő mozgás, valamint a nyugodt, kiegyensúlyozott mindennapok.

Tünde

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.