Általában a kezdő lépés a vaj és cukor elegyítése. Ezt robotgéppel csinálom, legalább 2-3 percig, mert a cél az, hogy teljesen homogén, habos masszát kapjak. Ha vaníliás cukor kell, célszerű házilag készíteni úgy, hogy fél kilónyi cukorba 2-3 (akár már kikapart) vaníliarudat dugunk és megvárjuk, amíg beszívja az aromát. Házi vaníliakivonatot is lehet készíteni egy üveg minőségi vodkából és 8-10 rúd felhasított vaníliából, ezt célszerű legalább 3 hétig érlelni.
A vaj és cukor kihabosítása után a kevert tésztába a tojásokat kell beletenni. A masszához érdemes egyenként adagolni az egész tojásokat, minden egyes tojásnál alaposan felverni a cukros vajat, hogy a hozzávalók megfelelően elkeveredjenek.
Ezután a szárazanyagok hozzáadása következik. A lisztet a sütőporral és egyéb ízesítőkkel mindig elkeverem, és finom lyukú szitán szitálom a vajas-cukros masszához, így több levegő kerül a süteménybe, ezáltal könnyebb lesz a tészta.
Ha az alapmassza kész, sütőpapírral bélelt formába kanalazom, a tetejére általában jól lecsepegtetett gyümölcs kerül, és már sütöm is. Ha magvakat, darabolt csokit keverek hozzá, azt érdemes a szükséges lisztmennyiségből elvett egy-két evőkanálnyi liszttel elkeverni, hogy ne szálljon le a tészta aljára.
A sütésnél fontos, hogy a sütőt már a tészta elkészítésekor elkezdem előmelegíteni 180 fokra, ennél magasabb hőmérséklet nem szükséges. Én mindig légkeveréssel sütök.
A kész sütimasszát csak akkor teszem be, ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, általában ezt tartom is 10-15 percig, majd visszaveszem 170-160 fokra és úgy fejezem be a sütést. A kész süteményt formával együtt rácsra teszem, megvárom, míg kihűl, majd kínálom.
Az egyik legismertebb és leggyorsabb kevert süti, de gondoltam, leírom, hátha valaki nem ismerné. Van vaj nélküli változata is, de zsiradékkal sokkal finomabb, szaftosabb ez a sütemény (is), nem érdemes kihagyni belőle. Dióval és kókuszreszelékkel is süthető mák helyett, de mint nagy mákfanatikus, én nem cserélném le a mákot semmi pénzért sem.
Minimális cukorral eltett házi sárgabaracklekvárral szoktam tölteni.
A vajat a cukorral habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojásokat, majd utána váltakozva belekeverem a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet, a mákot és a tejet, és ezekkel is jól kikeverem. Mehet bele egy citrom reszelt héja is.
Ha a massza kész, sütőpapírral bélelt téglaformába, vagy kisebb tepsibe töltöm, előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Ha kihűlt, lapjában kettévágom és a lekvárral megtöltöm.
(Stahl Judit receptje, 12 db)
Tavalyig makacsul ellenálltam a világból mindenfelől az emberre támadó muffin-mániának, de aztán beadtam a derekam és vettem két szilikonos muffintepsit, és én is beálltam a muffinkészítők sorába. Ennek az egyszerű süteménynek a legfőbb előnye, hogy a végtermék jobban adagolható, mint egy tepsinyi sütemény, vélhetően csak egy-két darabot eszem meg belőle, nem pedig az egész tepsit, egyszerűbb uzsonnára elcsomagolni és tényleg egy fakanál elég a készítéséhez.
A sütőt 180 fokra előmelegítem, a szilikonos muffinformám mélyedéseit nagyon vékonyan kikenem olajjal. A szárazanyagokat – lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, narancshéj – egy tálban elvegyítem. Másik tálba a nedves hozzávalók kerülnek: a tojást elkeverem a cukorral, joghurttal, narancslekvárral és a narancslével , hozzáadom az olajat és habverővel jól elkeverem. Ekkor hozzáadom a lisztes keveréket, fakanállal eldolgozom. A masszát a tepsi mélyedéseibe kanalazom és a süteményt kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.
Szerintem baracklekvárral is nyugodtan elkészíthető.
Igazi nagymamaféle békebeli házi sütemény, több kommentár nem is kell mellé.
Először felengedem a meggyet, ha mirelitet használok. Szitába téve jól lecsöpögtetem, kicsit ki is nyomkodom a levét. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A használni kívánt kuglóf- vagy gyűrűformát jól kivajazom, vékonyan behintem liszttel, majd nekikészülök a tésztának.
Ehhez a puha vajat a cukorral nagyon habosra keverem robotgép segítségével. Egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyikkel jól kikeverem. Hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet, összedolgozom, miközben fokozatosan adagolom a masszához a tejet. A tésztát a kikent sütőformába töltöm, elegyengetem, hogy mindenhol szép egyformán töltse ki, majd elrendezgetem rajta a darabolt csokit és a meggyet úgy, hogy mindenhova jusson. A süteményt az előmelegített sütőben 45-50 percig (tűpróbáig) sütöm, az első 15 perc után 170 fokra visszavéve a hőfokot. Ha kész, a formában hagyom kihűlni, majd tálra téve, szeletelve kínálom az ebéd utáni kávé mellé.
Ez az egyensúly-tészta nálam a gyümölcsös sütemények alapreceptje, a meggyes sütit – és minden mást is – ezzel a tésztával készítem. Csak meg kell szórni felaprított magozott friss gyümölccsel – vagy jól lecsepegtetett befőttel – és kész. Legfinomabb meggyel, szilvával, sárgabarackkal.
A vajat és a cukrot robotgéppel jó habosra keverem, hozzáadom a citromhéjat és levet vagy a vaníliát (esetleg mindkettőt), a sütőport. Utána egyenként jól eldolgozom benne a tojásokat, végül beleszitálom a lisztet, és ezzel is kikeverem. A masszát kivajazott kapcsos tortaformába töltöm, és a tetejét kirakom a megmosott, megtisztított gyümölccsel. Ha a gyümölcs túl nagy szemű, fel is lehet darabolni. A sütőt 180 fokra előmelegítem, beteszem a süteményt, és ezzel egyidejűleg csökkentem a hőfokot 160 fokra, így fejezem be a sütést. Tűpróbáig sütöm, ez kb. 45 perc nálam. Szobahőmérsékletre hűtve tálalom.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.