A forró csoki nem ugyanaz, mint a kakaó

tünde
PUBLIKÁLÁS: 2011. február 15. 16:30
Kevés olyan gyerek van, aki nem szereti a kakaót, de hideg téli napokon sok felnőttnek is segít felmelegedni az „Istenek itala”.

photo © 2008 Orin Zebest | more info (via: Wylio)

Alexander von Humboldt, német kutató mondta egyszer a kakaóról, hogy "Sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbabszemekben." Tudnivalók a gyerekek kedvenc italáról.

Történelem

Elsőként a maják és az aztékok dolgoztak ki sikeres eljárást a kakaó termesztésére. A kakaó valaha a bőség szimbóluma volt. A belőle készült, eredendően csak a dél-amerikai előkelőségeknek szánt italokat vallási szertartások során használták. Ezek elkészítésekor a kakaóbabot összezúzták, vízzel keverték el, és a kesernyés íz semlegesítésére különféle fűszerekkel és chilivel ízesítették. A 16. században a kakaó Európába is eljutott. Kolumbusz Kristóf volt az első európai, aki megkóstolhatta ezt az italt, később a spanyol felfedező, Don Hernán Cortés vitte el Spanyolországba.

Az azték és maja társadalmakban fizetőeszközként használták a kakaóbabot; egy nyúl például tíz, egy rabszolga száz babszemet ért. A kakaóital rituális fogyasztása csak a férfiak kiváltsága volt, mivel úgy gondolták, hogy a kakaó méreg a nők és a gyermekek számára. Arra is volt példa a történelem során, hogy a kakaót orvosságként használták. Richelieu bíboros például lépmegnagyobbodásának kezelésére ivott kakaót.

Kakaófa

A kakaófa – egy Amerika trópusi esőerdőkkel borított területein őshonos, alacsony növekedésű örökzöld növényfaj – csak egy szűk földrajzi övben termeszthető, mintegy 20 szélességi fokkal északra és délre az Egyenlítő vonalától. Napjainkban Nyugat-Afrika adja a világ kakaótermésének közel 70 százalékát.

Hot Chocolatephoto © 2007 Adam Burt | more info (via: Wylio)

Felhasználás

A különféle italok előállítása mellett a kakaópor egyéb élelmiszerek, jégkrémek, kenyérre kenhető krémek, tejtermékek, kekszek és egyéb édességek ideális ízesítőszere is, amelyek színét és zamatát egyaránt gazdagítja. Az előállítási folyamattól és kémhatásától függően a kakaópor színe a világos narancssárga és a sötét vörösbarna között változik.

Tápanyagforrás

A kakaópor a következő tápanyagok értékes forrása: magnézium, foszfor, rostok, alkaloidok, polifenolok, fitokemikáliák.

A forró csoki nem forró kakaó

Vannak, akik szerint a „forró csokoládé” és a „forró kakaó” kifejezések egymás szinonimái, pedig két teljesen különböző italféleséget jelölnek. A kakaóital kakaópor (esetenként azonnal oldódó kakaópor), cukor és tej vagy víz keveréke. Ezzel szemben a forró csokoládét a kakaót, a cukrot és a kakaóvajat egyaránt tartalmazó csokoládérudakból (sötét, félédes vagy étcsokoládéból) készítik. A két ital közti legfontosabb különbség tehát a kakaóvaj jelenléte, amitől a forró csokoládé zsírtartalma magasabb, mint a kakaóitalé.

A kakaóvaj

A kakaóvaj meghatározott zsírsavakat tartalmazó halványsárga színű zsiradék. Enyhe csokoládé-zamata és aromája van, így a csokoládénak is fontos összetevője. Élelmiszeripari felhasználásán túl kozmetikai termékekben, krémekben, ajakbalzsamokban, samponokban és szappanokban, de gyógyszerkészítményekben is alkalmazzák.

Receptek

Míg Dél- és Közép Amerikában a kakaó ízesítésére chilit használnak, addig Mexikóban hagyományosan fahéjjal szórják meg a forró italt és tálalás előtt felhabosítják. Otthonunkban mi is kísérletezhetünk új ízekkel, keverhetünk kakaónkba gyömbért, kardamomot, szegfűszeget, de akár citrom- vagy narancshéjat is. Akik kedvelik a szokatlan ízeket, azok kipróbálhatják a mentás vagy ánizsos, de akár a borsos fűszerezést is. Íme, pár ötlet:

Krémes

Hozzávalók (4 csészéhez): 6 dl tej, 1 tábla étcsokoládé, 1 kávéskanálnyi cukrozatlan kakaópor, 1 evőkanálnyi pudingpor, 4-5 egész szegfűszeg, 1 kis darab fahéj

A tej felét feltesszük melegedni, és megolvasztunk benne az étcsokit. Mikor megolvadt, öntünk még hozzá kevés tejet, és egy teatojásban beletesszük a fűszereket. (Ha teatojást használunk, akkor elkészítése után nem kell leszűrni az italt). A maradék kis tejben elkeverjük a pudingport és a kakaót, hozzáöntjük a többihez, és sűrűsödésig főzzük.

Kardamommal

Hozzávalók (8 csészéhez): 1,5 liter tej, 175 ml kakaópor, 175 ml cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt kardamom mag, háromnegyed teáskanál őrölt szegfűszeg.

Elkészítése: Egy kis tálkába öntsünk 250 ml tejet, majd adjuk hozzá a cukrot, a kakaót és a fűszereket. Keverjük jól össze. A maradék tejet tegyük egy kislábasba, majd forrósítsuk fel. Ha már majdnem felforrt, öntsük hozzá a kakaós keveréket, és forraljuk három percig. Forrón töltsük csészékbe, fahéjrúddal kevergessük.

Forrás: Nestlé Életmód Iránytű Hírlevél

Tünde

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.