Pillanatok alatt ínycsiklandó ételeket varázsolhatsz és még csak meg sem kell magad erőltetni. Az air fryer pillanatok alatt lopta be magát az emberek szívébe és hódította meg az egész világot, ugyanis számtalan előnyt kínál a hagyományos sütési módszerekkel szemben.
Az air fryer népszerűségének fő oka abban gyökeredzik, hogy sokkal egészségesebb alternatívát nyújt, mint társai, hiszen olaj sem kell az ételek elkészítéséhez, amik így is ropogósak és ízletesek maradnak. Emellett a segítségével sokkal gyorsabban és egyszerűbben az asztalra varázsolhatod a fogásokat, sőt nemcsak a hagyományos olajban sült ételeket sütheted meg benne, hanem a desszerteket is. Tisztítása pedig sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos sütőké. Tehát a készülék egyszerre sokoldalú, praktikus és egészséges, ezért szeretik oly sokan.
A hiedelem szerint a fritőzök rákot okozhatnak, amit az akrilamiddal hoznak összefüggésbe. Az akrilamid egy magas hőmérsékleten, szénhidrátokban gazdag ételek elkészítése során keletkező vegyület, amit egyes tanulmányok a rák megnövekedett kockázatával kapcsolatk össze. Ezért tartanak sokan attól, hogy az air fryerben sült ételek hasonló problémát jelentenek.
Laboratóriumi vizsgálatok ugyanis alátámasztották, hogy az akrilamid magas szintje az állatoknál hozzájárulhat a rák kialakulásához. A kutatások azonban nem bizonyították, hogy ez a vegyület ugyanezt a kockázatot jelenti az emberekre nézve is.
Az air fryerek forró levegő keringetésével sütik az ételt, ami lehetővé teszi, hogy kevés olajjal vagy olaj nélkül ropogós textúrát érjünk el. Ez a módszer általában kevesebb káros vegyületet termel, mint a hagyományos mélysütés
– magyarázza Dr. Saurabh Sethi Harvardon végzett gasztroenterológus egy Instagramra feltöltött videóban.
Dr. Sethi emellett azt is hangoztatja, hogy az akrilamid rákkeltő hatása az emberekre nézve kevésbé ismert, ugyanis nincs rá egyértelmű bizonyíték. A szakember ellenben arra figyelmeztet, hogy kerüljük az ételek elszenesedését, hogy minimalizáljuk a rák kockázatát.
A fentiek alapján tehát kijelenthetjük, hogy a légkeveréses sütők nem mérgezőek, amennyiben megfelelően használják őket. Sőt, tulajdonképpen 30-40 százalékkal kevesebb akrilamidot termelnek, mint klasszikus változataik.
Az alábbi videó egy air fryerben készült finom fogás elkészítését mutatja be:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.