Valóban rákot okozhat az egészségesnek hitt air fryer? A szakértők lerántják a leplet az igazságról

Air fryer
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 24. 20:15
Biztosan te is hallottál már a légkeveréses sütőt övező mítoszról, amiről most végre lehull a lepel! Az air fryer az utóbbi években tett szert óriási népszerűségre és vált a konyha elengedhetetlen kellékévé, az egészségtudatos életmód alapjává. De vajon tényleg annyira egészségtelen, mint sokan állítják? Nézzük!

Pillanatok alatt ínycsiklandó ételeket varázsolhatsz és még csak meg sem kell magad erőltetni. Az air fryer pillanatok alatt lopta be magát az emberek szívébe és hódította meg az egész világot, ugyanis számtalan előnyt kínál a hagyományos sütési módszerekkel szemben.

air fryer, légkeveréses sütő, sült krumpli, sütés
Az air fryer óriási népszerűségre tett szert és vált a konyha elengedhetetlen kellékévé
Fotó: aileenchik /  Shutterstock 

Megdőlt az airy fryer ősi mítosza

Az air fryer előnyei: ezek miatt imádják annyira

Az air fryer népszerűségének fő oka abban gyökeredzik, hogy sokkal egészségesebb alternatívát nyújt, mint társai,  hiszen olaj sem kell az ételek elkészítéséhez, amik így is ropogósak és ízletesek maradnak. Emellett a segítségével sokkal gyorsabban és egyszerűbben az asztalra varázsolhatod a fogásokat, sőt nemcsak a hagyományos olajban sült ételeket sütheted meg benne, hanem a desszerteket is. Tisztítása pedig sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos sütőké. Tehát a készülék egyszerre sokoldalú, praktikus és egészséges, ezért szeretik oly sokan.

Az air fryert övező mítosz

A hiedelem szerint a fritőzök rákot okozhatnak, amit az akrilamiddal hoznak összefüggésbe. Az akrilamid egy magas hőmérsékleten, szénhidrátokban gazdag ételek elkészítése során keletkező vegyület, amit egyes tanulmányok a rák megnövekedett kockázatával kapcsolatk össze. Ezért tartanak sokan attól, hogy az air fryerben sült ételek hasonló problémát jelentenek.  

Laboratóriumi vizsgálatok ugyanis alátámasztották, hogy az akrilamid magas szintje az állatoknál hozzájárulhat a rák kialakulásához. A kutatások azonban nem bizonyították, hogy ez a vegyület ugyanezt a kockázatot jelenti az emberekre nézve is.

air fryer, légkeveréses sütő, sült krumpli, sütés
A szakértők megdöntötték az air fryer mítoszát
Fotó: Arina P Habich /  Shutterstock 

Megdőlt az air fryerrel kapcsolatos tévhit

Az air fryerek forró levegő keringetésével sütik az ételt, ami lehetővé teszi, hogy kevés olajjal vagy olaj nélkül ropogós textúrát érjünk el. Ez a módszer általában kevesebb káros vegyületet termel, mint a hagyományos mélysütés

 – magyarázza Dr. Saurabh Sethi Harvardon végzett gasztroenterológus egy Instagramra feltöltött videóban.

Dr. Sethi emellett azt is hangoztatja, hogy az akrilamid rákkeltő hatása az emberekre nézve kevésbé ismert, ugyanis nincs rá egyértelmű bizonyíték. A szakember ellenben arra figyelmeztet, hogy kerüljük az ételek elszenesedését, hogy minimalizáljuk a rák kockázatát.

Az air fryer egészségesebb, mint a többi alternatíva?

A fentiek alapján tehát kijelenthetjük, hogy a légkeveréses sütők nem mérgezőek, amennyiben megfelelően használják őket. Sőt, tulajdonképpen 30-40 százalékkal kevesebb akrilamidot termelnek, mint klasszikus változataik.

Az alábbi videó egy air fryerben készült finom fogás elkészítését mutatja be:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.