Nagyon magas vérnyomás? A kávé korlátozása nem ártana

Nagyon magas vérnyomás? A kávé korlátozása nem ártana

magas vérnyomás
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 05. 11:07
Ha valaki súlyosan magas vérnyomással küzd, a napi két vagy több csésze kávé elfogyasztása megduplázza a szívbetegségek miatti halálozás kockázatát – állítja egy új japán tanulmány.

Ha valaki súlyosan magas vérnyomással küzd, a napi két vagy több csésze kávé elfogyasztása megduplázza a szívbetegségek miatti halálozás kockázatát – állítja egy új japán tanulmány.

Nem árt korlátozni a kávé fogyasztását, ha valaki magas vérnyomással küzd. A súlyosan magas vérnyomás esetén ugyanis napi 2-nél több csésze kávé a duplájára emeli annak az esélyét, hogy valaki szívbetegség miatt haljon meg.

"Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a kávéfogyasztás mérsékelheti a magas vérnyomás és a halálozás kockázatát. Ezek a tanulmányok azonban nem tettek különbséget a különböző magas vérnyomásban szenvedő emberek között" – állítja a tanulmány szerzője, Masayuki Teramoto, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem orvosa. - Súlyosan magas vérnyomás esetén a koffein káros hatásai meghaladhatják a védő hatásokat és növelhetik a halálozás rizikóját" – hívta fel a figyelmet Teramoto.

A tanulmány a zöld tea fogyasztását is vizsgálta - nem talált azonban összefüggést a szívbetegségből eredő halálozások tekintetében, bármilyen vérnyomásérték esetén. A kutatók a Journal of the American Heart Association folyóiratban közölték tanulmányukat, melynek keretében 18.609, 40 és 75 év közötti japán ember vérnyomásszintjét, valamint kávé- és zöldtea fogyasztását elemezték. 65 százalékuk nő volt.

kávé
Fotó: 123rf.com

A vérnyomást az alábbi kategóriákba sorolták:

  • Optimális és normál (kevesebb, mint 130/85)
  • Magas normál (130-139/85-89)
  • 1. fokozatú magas vérnyomás (140-159/90-99)
  • 2. osztály (160-179/100-109)
  • 3. fokozat (180/110-nél magasabb)

A 2. és 3. fokozatot már súlyosan magas vérnyomásnak tekintették.

A kávéfogyasztást is külön kategóriákba sorolták: alkalmanként vagy egyáltalán nem iszik kávét; kevesebb mint egy csészével fogyaszt; 1-2 csésze naponta; 3 vagy 4 csésze; 5 vagy 6 csésze, illetve 7 vagy ennél több csésze kávé naponta.

A nagyjából 19 éves nyomonkövetési időszakban összesen 842 szívbetegség miatti haláleset következett be a vizsgáltak körében.

A kávéfogyasztás csak azoknál volt összefüggésben a megnövekedett szívkockázattal, akik súlyos hipertóniával (2. vagy 3. fokozat) rendelkeztek a vizsgálat kezdetekor. A kávét nem fogyasztókhoz képest a szívbetegség miatti halálozás kockázata megduplázódott napi 2 vagy több csésze kávé megivásával.

A zöld tea fogyasztása ugyanakkor semmilyen vérnyomásszint esetén nem járt együtt a szívbetegség miatti halálozás fokozott kockázatával. Sőt, a gyakori zöldtea-ivás inkább alacsonyabb összkoleszterinszintet jelentett a súlyos magas vérnyomással küzdők körében. Teramoto felhívta a figyelmet, hogy több kutatásra van még szükség a különböző populációkban a vizsgálati eredmények megerősítéséhez.

no kávé
Fotó: 123rf.com

Az adalékanyagokat sem árt kerülni

"A tanulmány mindenesetre egyedülálló abban, hogy külön vizsgálja a kávé- és teafogyasztással összefüggő kockázatokat a vérnyomás különböző tartományaiban. Számos kategóriája a vérnyomás, valamint a kávé- és teafogyasztás tekintetében nagyon kis alcsoportokat is adott az elemzéshez. A 842 haláleset közül például csak 19 (azaz 2 százalék) tartozott a súlyos magas vérnyomásos csoportba" – emelte ki Christopher Gardner, az American Heart Association Táplálkozási Bizottságának elnöke.

A kis alcsoportok korlátozták a kutatókat abban, hogy bármely vérnyomásszinten pontosan kiszámítsák a kávé vagy a zöldtea előnyeit.

"Azt sem nézték, mit tesznek az emberek a kávéjukba és a teájukba" – jegyezte meg Gardner. - „A feketekávé és a mokka-frappa-cappuccino egyaránt kávénak minősülhet, de az utóbbi egy cukorral és zsírral telített finomság. A zöld tea és a buborék tea hasonló abban a tekintetben, hogy valószínűleg mindkettő teának tekinthető, de az utóbbi inkább tea ízű ital, cukorral, tejtermékekkel és egyéb adalékokkal” – hívta fel a figyelmet Gardner.

Fontos, hogy az emberek tudják: még ha nincs is magas vérnyomásuk, vagy csak enyhe mértékben magas, akkor sem szabad bátran növelniük a kávé- és teaszerű italok fogyasztását – az adalékanyagok miatt ugyanis ártalmasak lehetnek.

"Súlyosan magas vérnyomás esetén ne igyunk napi 2 csésze kávénál többet, amíg további kutatási eredmények nem állnak rendelkezésre" - tanácsolta Gardner.

Olvasd el ezt is!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.