Tudtuk, hogy a megfelelő vércukorszint elérése érdekében elég néhány hasznos ételcsere? Sok élelmiszert helyettesíthetünk mással, amely azonban jóval egészségesebb alternatíva számunkra.
A vércukorszint csökkentése nemcsak azoknak fontos, akik diabétesszel küzdenek, vagy a cukorbetegség „előszobájában” vannak. Általánosságban is jobb az egészség szempontjából, ha mindig megfelelő szinten tartjuk a vércukrot.
Ehhez néhány ételcsere segítségével is hozzájárulhatunk. Bizonyos élelmiszerek ugyanis mérsékelik a vércukorszintet, vagy segítenek abban, hogy hosszabb ideig egyenletes maradjon.Lássuk, melyek ezek az ételek!
A rizs helyettesítőjeként kiváló keményítőmentes köretet készíthetünk, ha egy fej karfiolt turmixgépben feldarabolunk. Az ételcsere a szénhidrátban gazdag, finomított gabonát rostokkal teli zöldséggel helyettesíti a tányérunkon.
Talán már nem újdonság, hogy az ízesített joghurtok extra cukrot tartalmaznak. Ha édesszájúak vagyunk, adjunk friss gyümölcsöt és fahéjat a natúr joghurthoz.
A görög típus kevesebb szénhidrátot és több fehérjét tartalmaz, mint a többi, így gyorsabban telítettnek érezzük magunkat, vércukorszintünk pedig alacsonyabb marad.
Gyorsabb megoldásnak látszik felbontani egy ízesített zabpehely csomagot reggelire, ám nagyjából ugyanennyi időbe telik elkészíteni egy zabtálat sajátkezűleg. Megéri az ételcsere! Az instant és a régimódi változat is jó, csak arra ügyeljünk, hogy fahéjjal, természetes mogyoróvajjal, friss gyümölcsökkel vagy diófélékkel ízesítsük a megfelelő vércukorszint érdekében.
Hasznos ételcsere, ha granola helyett vegyes dióféléket eszünk. A granola egészséges, gyors, könnyen magunkkal vihető választásnak tűnik, sajnos azonban gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot és zsírt. A vegyes diófélék ugyanolyan jók, ha útközben nassolnánk valamit, sőt, a szív egészségét is javítják.
A jó vércukorszint érdekében mindenképp érdemes elfelejteni a cukros italokat. Ha általában üdítőt vagy gyümölcslét iszunk, váltsunk ízesített szódára. Ebben egyáltalán nincs cukor, de egy kis gyümölcs, például citromlé hozzáadásával igazán frissítő és szomjoltó ital.
Az előre elkészített tésztaszószok túlnyomó többségében van cukor az összetevők listáján. Hasznos ételcsere, ha magunk készítjük el a szószt, hiszen nem nagy ördöngősség: általában nem kell hozzá több, mint paradicsom, olaj, fokhagyma, hagyma, gyógynövények és fűszerek.
A házi készítésű szószhoz fogyaszthatunk cukkiniből vagy tökből készült „tésztát”! A vékony csíkokra vágott zöldségek minden, ízletes zöldségalapú feltéttel tökéletesek, s olyan érzésünk lesz, mintha egy ízletes tésztát ennénk – s egyúttal a vércukorszintnek is jót teszünk.
A banán a jégkrém remek helyettesítője lehet. Pépesítsük és fagyasszuk le! A teljes kiőrlésű pirítósra kenhető banán pedig remek alternatíva a cukorral teli dzsem helyett. Hasonlóképpen, a mogyoróvaj és a tört banán is kiváló feltét a kenyéren.
Nem igényel különösebb erőfeszítést az egészséges, vércukorszintre nézve is előnyös saját öntet elkészítése. Elég hozzá néhány összetevő: például olaj, ecet, fűszerek, s máris összeállt az ízletes salátaöntetet!Ez az ételcsere nemcsak a felesleges cukrot távolítja el - felesleges zsírt és nátriumot sem viszünk be a szervezetünkbe!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.