A diabéteszben szenvedők számára másként néz ki egy élelmiszerbolt. Tisztában kell lenni azzal, mit fogyaszthatnak és hogyan, milyen mennyiségben. Íme egy vásárlási kisokos cukorbetegség esetén.
Kétségtelen, hogy a diabétesszel küzdőknek alaposabb tervezésre van szükségük, amikor vásárlásra kerül a sor. A 2-es típusú cukorbetegség megköveteli, hogy tisztában legyünk vele, mit ehetünk, mit tesz majd egy-egy termék a vércukorszintünkkel. Ehhez szükség van az orvos vagy dietetikus tanácsaira, de segíthet a megfelelő ételek kiválasztásában a keresgélés, kutatás is az interneten.
Nem kell azonban nagyon megijedni. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés az egyik legjobb módja a vércukorszint szabályozásának és a cukorbetegség kezelésének – amit valójában az egészséges emberek is követhetnének.
Nem létezik lista olyan élelmiszerekről, amelyeket cukorbetegség esetén nem ehetünk. Kedvenc ételeink is lehetnek személyre szabott étrendünk részei, de a tápanyagok egyensúlyát meg kell találni.
Ehhez az egyik legjobb módszer a „diabétesz tányér”. Képzeljünk el egy centis tányért, amelyet három részre osztunk. Húzzunk egy vonalat a felére. Töltsük meg ezt a részt nem keményítő alapú zöldségekkel, ilyen például a spárga, brokkoli, karfiol, tök, kelbimbó, paradicsom.
A tányér másik felét osszuk ketté. Egyik felébe kerüljön szénhidrát, például barna rizs, teljes kiőrlésű tortilla, bab, gyümölcs, tej vagy joghurt. A maradék részre a fehérje jön: tojás, tofu, illetve sovány hús, például csirke, pulyka vagy hal.
A szervezet a szénhidrátot emészti meg a leggyorsabban, utána a fehérjét, majd a zsírt. Ha mindhármat együtt esszük, jóllakottnak érezzük magunkat és nem vágyunk nassolásra az előírt étkezések között.
A desszert más kérdés – cukorbetegség esetén a legjobb gyümölcsöt fogyasztani édességként. Manapság azonban számos süteményrecept áll rendelkezésre diabéteszesek számára és boltban is kaphatók ilyen édességek.
Az első és legfontosabb tipp: készítsünk bevásárló listát. Az összetevők beszerzése során elsősorban a reggelire, ebédre és vacsorára koncentrálunk, de ha rágcsálnivalóra vágyunk, cukorbetegség esetén is fogyaszthatunk ezt-azt. Ilyen például a marék sótlan pörkölt dió vagy magvak; a humusz zöldségekkel; a bogyós gyümölcsök; a bébi sárgarépa avokádókrémmel (guacamole); és a kemény tojás.
Fontos, hogy diabétesszel a beszerzés során ne engedjünk az impulzusvásárlásnak. Ha meglátunk valami újdonságot, először ellenőriznünk kell, vajon mennyire illik bele az étrendünkbe.
Cukorbetegséggel is lehet hasonlóan étkezni, mint a család többi tagja – ugyanazt a fehérjét esszük például, de más körettel.
-Zöldségek: a legjobbak mindig a friss, szezonális zöldségek. A fagyasztott és a konzerv is jó választás, de csak amíg zöldség az egyetlen hozzávalójuk. A nem keményítőtartalmú zöldségek és a leveles zöldségek, mint a spenót, a kelbimbó és a brokkoli jobbak, mint a keményítőtartalmúak, például a zöldborsó, a kukorica, a burgonya és a tök. A konzerv zöldségeket érdemes átmosni és lecsöpögtetni, amikor kivesszük a dobozból.
-Gyümölcsök: vásároljunk friss, fagyasztott, vagy saját lében tárolt konzervgyümölcsöt. Kerüljük azt, ami sziruppal, cukorral készül. A szárított gyümölcs és 100 százalékos gyümölcslé is jó lehet – fontos azonban figyelni a mennyiségre, mivel természetes édességük miatt ezekben is sok a szénhidrát.
-Teljes kiőrlésű gabona: mindig győződjünk meg róla a címkén, hogy teljes kiőrlésű gabona az első és nagyobb mennyiségű összetevő a hozzávalók sorában.
-Hús, baromfi és hal: a sovány húsokra koncentráljunk, s mindig az általunk ehető adag méretének megfelelően vásároljunk.
-Igyunk vizet – az a legjobb.
-Desszertek: cukorbetegség esetén a desszerteket jobb megtervezni, mint impulzusváráslásokra támaszkodni. Mivel diabéteszesen ismerjük az elfogyasztható adag méretét, ehhez ragaszkodjunk.
Mindig meg kell nézni a címkén, mi is van egy adott ételben. A szénhidrát mennyisége kulcsfontosságú cukorbetegség esetén, mert a szénhidrátok gyorsabban emelik a vércukorszintet, mint a fehérjék vagy a zsírok. Attól, hogy valami cukormentes, még mindig sok szénhidrátot tartalmazhat.
Tipp: soha ne vásároljunk éhgyomorra, mert könnyen impulzusvásárlás lehet belőle. Mindig szánjunk kicsit több időt a beszerzésre, hiszen a címkék áttanulmányozása miatt az tovább tarthat.
Ha segítségre van szükségünk, egy szakértő dietetikus támaszt jelenthet abban, mit és hogyan együnk, vásároljunk. A legfontosabb élelmiszereket is kiválaszthatjuk vele együtt ízlésünknek megfelelően.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.