Így csökkenthetjük a szívinfarktus kockázatát

Így csökkenthetjük a szívinfarktus kockázatát

PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 30. 22:39
A Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a diófogyasztás csökkentheti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

A Coronary Artery Risk Development in Young Adults (magyarul koszorúér-betegség kockázat kialakulása fiatal felnőtteknél) vizsgálatban az elmúlt 20 év során, 3092 fiatal felnőtt adatait elemezték, és kiértékelték a dió, más diófélék és a diómentes étrend összefüggéseit a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel 30 év követési időszak alatt.

A vizsgálat eredményei szerint az általában diót fogyasztóknak (az egyéb diót fogyasztókkal összehasonlítva) statisztikailag jelentősen alacsonyabb volt a testtömeg-indexük, alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a triglicerid-koncentrációjuk, kevésbé gyarapodott a testtömegük a kiindulási értékhez képest, továbbá alacsonyabb volt az éhgyomri vércukorszintjük is.

Összességében tehát elmondható, hogy a vizsgálat eredményei alapján a dió napi szintű fogyasztásával (kb 21 gramm/nap, napi 2 dió) csökkenthetjük a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.