A kávézás jótékony hatásai

A kávézás jótékony hatásai

PUBLIKÁLÁS: 2022. június 25. 10:19
Tudtad, hogy a kávézás kifejezetten egészséges? Bizony: az utóbbi évek kutatási eredményei szerint, ha megfelelő mértékben, naponta két-három csészével, cukor nélkül fogyasztják, sok jót tesz ez az ital az emberi szervezettel. Nézzük, miket!

Serkenti az agyat és a memóriát

Köztudott, hogy a kávé a koffeintartalma miatt serkentő hatással bír. A koffein hat az agyra is, segítségével éberebb az ember, gyorsabban reagál a dolgokra, emellett eredményesebben képes koncentrálni. Ezzel összefüggésben a kutatások azt is kimutatták, hogy a kávézás javítja a hosszú távú memóriát. Szintén az agyműködéssel van összefüggésben, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson-kór, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is.

Segít megelőzni a depressziót

A kávézás igazi gasztronómiai élmény, így nem csoda, ha egy ilyen szertartás jókedvre deríti az embert. Ezt a megállapítást tényekkel is alátámasztották a Harvard Egyetem kutatói, akik a vizsgálatuk során megállapították: aki kávézik, kisebb eséllyel lesz depressziós. Egy jó fekete tehát a lelki egészségünkre is jó hatással van.

Tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal

Talán kevésbé közismert tény, hogy a kávé tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Egy kávézással beviszünk a szervezetbe B2- és B5-vitamint, emellett káliumot és magnéziumot is – ezek mind nélkülözhetetlenek az emberi test egészséges működéséhez.

Antioxidáns hatású

A kávé, illetve a benne lévő klorogénsav növeli a májban a glutation aktivitását, mely a szervezet egyik jelentős antioxidánsa, ezzel hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet védekezni tudjon a rákos betegségek kialakulása ellen. Természetesen nem védi ki teljes biztonsággal a kór kialakulását, de mérsékli annak kockázatát, legfőképpen a száj-, az agy-, a vastagbél-, a méh- és a prosztatarák esetében.

Véd a cukorbetegség kialakulása ellen

Emeljük ki: a kávézás akkor egészséges, ha azt cukor nélkül fogyasztjuk. Ha azonban van benne cukor, az többnyire árt a szervezetnek. A cukormentes, esetleg édesítővel elkészített kávé azonban kifejezetten jó a diabétesz megelőzésére, hiszen szintén a Harvard Egyetem kutatása mutatta ki, hogy a több kávézás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

Támogatja a fogyókúrát

A kávéban találunk egy különleges összetevőt, ez a már említett klorogénsav, amely speciális hatása, hogy lassítja a szénhidrát felszívódását. Miért fontos ez? Mert ezzel a kávézás segíti a fogyókúrázók küzdelmét, hiszen a rendszeresen kávézó ember nehezebben szed fel túlsúlyt magára. A kávé serkentő és méregtelenítő hatása a testmozgás során is rendkívül erőteljes, ezáltal javítja az edzések hatékonyságát, a kalóriák égetését.

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.