Valóban egészségesebb az édesítőszer a cukornál?

Valóban egészségesebb az édesítőszer a cukornál?

PUBLIKÁLÁS: 2022. április 06. 20:56
Széles körben ismert tény, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás igen ártalmas egészségünkre, hiszen nem csak elhízáshoz, hanem számtalan egyéb egészségügyi problémához vezethet. Éppen ezért sokan használnak különböző édesítőszereket a cukor helyettesítésére, és számos késztermék is manapság már édesítőszereket tartalmaz cukor helyett az egészség jegyében.

De vajon valóban egészségesebb-e, ha mesterséges édesítőszerekkel helyettesítjük a cukrot?

Számtalan tanulmány, kutatás foglalkozott és foglalkozik jelenleg is a témával, az eredményeket pedig a mesterséges édesítőszerek egészségesebb voltával kapcsolatban közel sem mondhatnánk meggyőzőnek, sokkal inkább ellentmondásosnak. Fontos azonban foglalkoznunk a témával, hiszen emberek milliói fogyasztanak különböző édesítőszereket és ezeket tartalmazó élelmiszereket egészségük megőrzésének reményében.

Az édesítőszerek egészségünkre gyakorolt hatását, ezen belül a daganatos megbetegedések kialakulásával való összefüggésüket vizsgálták a Francia Állami Egészségügyi és Orvosi Kutatási Intézet, valamint a párizsi Sorbonne Egyetem kutatói tanulmányukban, mely nemrég jelent meg a PLOS Medicine című tudományos folyóiratban.

Az édesítőszerek feltételezett rákkeltő hatását a kutatók a NutriNet-Santé elnevezésű vizsgálat keretében vizsgálták, melyben 102,865 francia felnőtt vett részt. Az online zajló kutatás 2009-ben indult, a résztvevők pedig önkéntes alapon osztották meg az egészségügyi adataikra, szociodemográfiai helyzetükre, étkezésükre és életmódjukra vonatkozó adatokat. Az utólagos nyomonkövetés során a kutatók rákérdeztek a vizsgálat kezdete óta esetlegesen diagnosztizált daganatos megbetegedésekre is.

A kutatók megvizsgálták a résztvevők mesterséges édesítőszer-bevitelére vonatkozó adatokat, majd összevetették a később diagnosztizált daganatos megbetegedésekkel annak érdekében, hogy megvizsgálják a mesterséges édesítőszerek esetleges rákkeltő hatását. Az adatelemzés során figyelembe vették a résztvevők életkorát, nemét, BMI-jét, fizikai aktivitásuk mértékét, magasságukat, a vizsgálat során történt súlygyarapodást, a családban előforduló daganatos megbetegedéseket, valamint azt, hogy mennyi kalóriát, sót, alkoholt, telített zsírsavat, rostot, cukrot, teljes kiőrlésű élelmiszert és tejterméket fogyasztottak.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azon résztvevők esetén, akik nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert fogyasztottak (elsősorban aszpartámot és aceszulfám-K-t), magasabb volt a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata, főleg az emlődaganat és az elhízással összefüggésbe hozható daganatok száma.

Bár a kutatók kiemelik, hogy eredményeik igazolására további vizsgálatok szükségesek, mivel önbevallásos vizsgálat révén megeshet, hogy nem teljesen pontosak az adatok, a nagy mintaszámra való tekintettel viszonylag biztonságosan kijelenthetjük, hogy a mesterséges édesítőszerek nem, hogy nem egészségesebbek, de sokkal inkább károsak az egészségünkre nézve.

A kutatás tanulságaként elmondhatjuk, hogy az egészségesebb étkezéshez vezető út semmiképpen nem a mesterséges édesítőszerek fogyasztásán keresztül vezet. Mindazonáltal ez nem mond ellent annak a ténynek, hogy a túlzott cukorfogyasztás igen rossz hatással lehet egészségünkre: egészségünk megőrzésére azonban nem édesítőszerek használata, hanem a cukorfogyasztás csökkentése a megfelelő mód.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2022-03-artificial-sweeteners-safe-sugar-alternatives.html

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.