Így őrizhetjük meg szívünk egészségét

Így őrizhetjük meg szívünk egészségét

szív
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 22. 09:50
Sokszor halljuk, hogy a változatos, egészséges étkezéssel és az aktív életvitellel sokat tehetünk testünk egészségéért, és befolyásolhatjuk a különböző betegségek kialakulásának kockázatát – így van ez a szív- és érrendszerünk egészségével is. De melyek is konkrétan azok az ételek, melyek fogyasztásával hozzájárulhatunk szívünk és érrendszerünk egészséges működéséhez?

Egy 2019-ben megjelent tanulmány szerint több olyan diéta is van, melyek kifejezetten kedvezően hatnak szív-és érrendszerünk egészségére: a DASH diéta (a magasvérnyomás megelőzésére megalkotott étrend), a mediterrán diéta, valamint a vegetáriánus étkezés vannak a legjobb hatással szívünkre, de nem csak a különböző diéták, hanem bizonyos ételek gyakoribb fogyasztásával, vagy éppen kihagyásával is sokat tehetünk szívünk egészségéért.

Mit érdemes fogyasztani?

Gyümölcsök és zöldségek – Talán senki számára nem kell részletezni, hogy ezen táplálékcsoportok fogyasztása milyen jó hatással van egészségünkre. Minél színesebb, annál jobb: tehát minél többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál többféle tápanyagot tudunk bevinni szervezetünkbe, a különböző antioxidánsok pedig nagy mértékben hozzájárulnak szívünk egészségéhez, mag a rostok nélkülözhetetlenek érrendszerünk megfelelő működéséhez. A szakértők naponta 4-5 adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják.

Olajos halak – Az olajos halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és hozzájárulnak szívünk egészségéhez. Az ajánlások heti 2 adag olajos hal fogyasztását javasolják, ide tartoznak többek között a lazac, makréla, hering, szardínia és tonhal.

Teljes kiőrlésű gabonafélék – A fehérlisztnél egészségesebb rostokat tartalmaznak, és segítenek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A szívvédő diéta keretében fogyaszthatunk teljes kiőrlésű pékárukat, tésztákat vagy rizsféléket.

Magvak és hüvelyesek – A szív- és érrendszeri megbetegedések érdekében naponta 2-3 bögrényi mag és hüvelyes fogyasztása ajánlott, azonban a magvak esetén fontos odafigyelni a mennyiségre, mivel kifejezetten magas a kalóriatartalmuk. Magvak közül pl. diófélék, mogyoró, mandula, kesudió, napraforgómag, szezámmag vagy chia mag fogyasztása javasolt, míg hüvelyesek esetén különböző babok, lencse fogyasztása javasolt.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek – A tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban ugyan ellentmondásos ajánlások születtek, az azonban biztos, hogy szívünk védelme érdekében fontos csökkenteni a telített zsírok fogyasztását, így tejtermékek esetén az alacsony zsírtartalmú termékek fogyasztása javasolt.

Mi az, amit inkább kerüljünk?

Vörös húsok és feldolgozott húskészítmények – Ezek a készítmények a szívünkre káros telített zsírokat és egyéb káros összetevőket tartalmaznak. Több tanulmány is kimutatta, hogy a vörös húsok növényi fehérjére való cseréje csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Cukrozott ételek és italok – Az ajánlások alapján a hozzáadott cukrok a napi kalóriabevitel maximum 10%-át szabad, hogy kitegyék. A cukrozott termékek fogyasztásának kerülése segít az ideális testsúly megtartásában, valamint a szív – érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

Alkohol – Érdemes kerülni vagy mérsékelni az alkoholfogyasztást: nőknek naponta maximum 1, férfiaknak 2 pohár a megengedett alkoholfogyasztás. Egyes tanulmányok szerint napi 1 pohár vörösbor előnyös lehet szívünk egészségére nézve a benne található resveratrolnak köszönhetően, azonban erre nézve kevés bizonyíték áll rendelkezésre.

– A nagymértékű sófogyasztás emeli a vérnyomást és ezzel növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Érdemes ezért minél inkább csökkenteni az elfogyasztott sómennyiséget, és kerülni a készételek fogyasztását, mert ezek sokszor igen nagy mennyiségű sót tartalmaznak.

Szív- és érrendszeri egészségünket tehát étkezésünkkel is tudjuk befolyásolni, sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonaféle fogyasztásával, valamint a cukrozott, feldolgozott élelmiszerek és vörös húsok fogyasztásának visszaszorításával igen egyszerűen tehetünk egészségünk minél hatékonyabb megőrzéséért.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/cardiac-diet

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.