A jó és a rossz koleszterin
Ahhoz, hogy a teljes képet átlássuk, tudni kell, hogy van jó (HDL) és rossz koleszterin (LDL). Ezek egyébként némileg félrevezető elnevezések, mert nem magát a koleszterint hívják így, hanem azt a fehérjét, amivel összekapcsolódva a vérben szállítódik.
Nem nehéz kitalálni, hogy utóbbi lesz az, ami problémát okoz, ha túl sok van belőle a szervezetben. Az LDL szállítja a májból a sejtek felé a koleszterint, aminek egy kis része beépül az érfalba, és ha túl sok van belőle a vérben, az érfalon megtapadva érszűkületet okozhat. Emiatt nő az érelmeszesedés, különböző szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázata.
Ki a fölösleges koleszterinnel!
A koleszterin nem ellenség, sőt, nagy szüksége van rá a szervezetnek. Gond akkor van, ha több van belőle, mint kellene. Ez lehet a helytelen táplálkozás miatt, de a szervezet zsíranyagcsere zavarának rendellenessége is.
Mit tehetünk, ha magas a koleszterinszintünk?
A magas koleszterinszint csökkentésére léteznek hatékony gyógyszerek, de első körben célszerű a helyes táplálkozással és életmóddal, természetes módon szabályozni a vegyület szintjét. Erre szerencsére van is lehetőségünk – miért ne élnénk vele?
Fotó: pixabay.com
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.