Vörös hús, feldolgozott hús – mégsem egészségtelen?

vörös hús
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 30. 05:33
A vörös és feldolgozott húsok, illetve az emberi egészség összefüggésében született nagyszabású tanulmány, amely arra a következtetésre jutott: az eddigi állításokkal szemben a vörös hús fogyasztása nem köthető egészségügyi problémához.

Nincs konkrét összefüggés

A vörös és feldolgozott húsok, illetve az emberi egészség összefüggésében született nagyszabású tanulmány, amely arra a következtetésre jutott: az eddigi állításokkal szemben a vörös hús fogyasztása nem köthető egészségügyi problémához.

Mégsem problémás a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása? Az Annals of Internal Medicine-ben megjelent, legújabb, nagyszabású tanulmány vetette fel ezt a kérdést, miután a kutatók nem találtak semmilyen összefüggést az olyan egészségügyi problémákkal, mint a szívbetegség és a rák.

Nem meglepő módon a felfedezés okozott némi zavarodottságot vezető egészségügyi és táplálkozási szakértők körében, akik hosszú ideje azt javasolják: ne együnk túl sok vörös húst és feldolgozott terméket, mert az egészségünk nem köszöni meg. Sokan további vizsgálatot követelnek.

A kutatás a már meglévő tanulmányokból gyűjtött adatokat, hogy megvizsgálja a vörös hús és feldolgozott hús, valamint az életet veszélyeztető állapotok, így a rák, szívbetegség, stroke és a diabétesz közötti kapcsolatot. Kiderült, a bizonyíték túlságosan gyenge ahhoz, hogy teljes biztonsággal kijelenthessék: van összefüggés.

A szakcikkek 5 meta-analízist tartalmaztak – avagy a „tanulmányok tanulmányát” -, illetve meglévő adatok áttekintését és egy sor iránymutatást. A NutriRECS, mely önálló csoport klinikai, táplálkozási és közegészségügyi tartalmi ismeretekkel, elkészítette a tanulmányokat, s egy szerkesztő kísérte a cikkeket.

A NutriRECS irányelvek egyenesen azt javasolják, hogy a felnőttek ne változtassanak vörös hús és feldolgozott hús-fogyasztásuk mennyiségén. Ez teljes mértékben ellentmond az amerikai szövetségi kormány élelmezési irányelveinek, sőt az Egészségügyi Világszervezet tanácsainak. Számos tanulmány javaslatát kérdőjelezi meg, melyeket az elmúlt évszázadban publikáltak, s mind állítják: egészségünk és környezetünk csak előnyt kovácsolhat a kevesebb vörös hús fogyasztásából.

Bradley Johnston, PhD, a hat cikk szerzője, illetve a NutriRECS társalapítója elmondta: megközelítésük nagyon különbözik a korábbiaktól. „A társadalmi szemlélet helyett az egyéni megközelítést választottuk – emelte ki. – Úgy véljük, az embereknek teljes mértékben informáltnak kell lenniük, amikor egy, egészségüket érintő döntést meghoznak a rendelkezésre álló, legjobb adatok alapján. De mennyire lehetünk biztosak a bizonyítékokban? Mindaz, amit találtunk, gyakran nem értékelte a bizonyítékok bizonyosságát, vagy ha igen, gyakran megbízhatatlan volt.”

Az Annals of Internal Medicine-ben megjelent cikkekkel kapcsolatban legalább hat szervezet adott ki nyilatkozatot, vagy kereste meg Christine Laine orvost, a főszerkesztőt. A True Health Initiative (THI) például, amely a megelőzhető betegségekkel foglalkozó, 13 kiemelkedő orvosból és kutatóból álló csoport kimondottan azt kérte, hogy vonják vissza a cikkeket.

A felemlített aggályok között a kihagyott tanulmányok lehetőségét, a hiányos képet említik, illetve a nem megfelelő elemzést, az ellentmondásos adatokat, sőt zavarbaejtőnek tartják az üzenetet s kiemelik, hogy a cikkek figyelmen kívül hagyják a környezet óvásának törekvéseit.

A folyóirat-szerkesztő azonban szilárdan kiállt nagyszabású tanulmányuk mellett. Mint mondta: „ez a publikáció előtti kampány a cikkek visszavonására nem megfelelő módszer a tudományos diskurzus kialakulására. A kampányban részt vevőknek, akik maguk is kutatók, ezt tudniuk kell” – szögezte le.

Johnston, a tanulmánycsoport mögött álló szakember elutasította a kritikát és megjegyezte, hogy számított rá.

A New York Times arról is beszámolt, hogy Johnston korábban finanszírozást kapott egy ágazat által támogatott csoporttól, a Nemzetközi Élettudományi Intézettől a 2016-ban publikált cukor-tanulmányhoz. Johnston azonban leszögezte: a csoportnak nincs befolyása a hússal kapcsolatos kutatására, ráadásul a finanszírozást 2015-ben kapta, a 3 éves jelentési időszakon kívül.

Több tucat kutató, szakértő és kormányzati hatóság állítja, hogy a vörös hús és a feldolgozott hús mennyiségének csökkentése javasolt egészségünk és a bolygó megóvása érdekében. A megelőzhető betegségek több mint 80 százaléka, de a krónikus betegségek is javíthatók vagy megelőzhető a kialakulásuk életmód-váltással.

Az ügynek valószínűleg még korántsincs vége.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.