Egészséges étrend – 12 tipp a mellrák megelőzésére – 2. rész

Egészséges étrend – 12 tipp a mellrák megelőzésére – 2. rész

D-vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 19. 05:33
Az, amit megeszünk, hatással van súlyunkra, az elhízás pedig növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Fontos tehát odafigyelni az egészséges étrendre. Lássuk, hogyan!

Milyen ételeket kell kerülni vagy kiemelni?

Az, amit megeszünk, hatással van súlyunkra, az elhízás pedig növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Fontos tehát odafigyelni az egészséges étrendre. Lássuk, hogyan!

A mellrák kialakulásához több tényező is hozzájárulhat. Köztük van a túlsúly, az elhízás is, amely azonban egy megelőzhető dolog. Ha egészséges étrendet tartunk – vagyis zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, csirkében és halban gazdag a táplálkozásunk -, megnöveljük élettartamunkat.

Mit tehetünk az elhízás, s ezzel együtt a mellrák megelőzése érdekében egészséges étrend segítségével. Mit együnk, mit ne és mi vet fel kétségeket?Cikkünk első részében az első 7 dologra világítottunk rá. Lássuk a többit is.

8. Koncentráljunk a rostokra: rostot könnyedén a szervezetünkbe juttathatunk, ha fogyasztunk teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöket, zöldséget, hüvelyeseket. Az ilyen, egészséges étrend általában véve is jó nekünk, különösen vércukorszintünkre, a szívre és az emésztésre nézve. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az étrend ezen típusa csökkenti a daganat esélyét, vagyis a mellrák megelőzés része lehet.

Fotó: 123rf.com

9. Fogyasszunk D-vitamint: tanulmányok összefüggést mutattak ki e tápanyag alacsony szintje és a mellrák magasabb kockázata között. Szerepet játszhat a tumor kialakulásban is. Ezért igen hasznos D-vitamint tartalmaznia egészséges étrendünknek. Fogyasszunk halféléket – kiemelkedő ezek közül a lazac, osztriga, hering, makréla és szardínia -, tejet, joghurtot, dúsított narancslét.

10. Flavonoidok: ezek a kémiai anyagok, melyek bizonyos növényekben találhatók meg, összefüggésbe hozhatók a mellrák esélyének csökkentésével. A bizonyíték erősebb két specifikus típus, a flavonok és flavonolok esetében, főként a menopauzán már túlesett nők körében. Flavonolokat találunk a hagymában, brokkoliban, teában, petrezselyemben, zellerben és a kamillás italokban.

11. Karotinoidok: a növényi alapú élelmiszerekben levő fitokémiai anyagok egy másik fajtája, mely szintén összekapcsolható a mellrák alacsonyabb valószínűségével. Narancsból, sárga és sötét zöldségekből, gyümölcsökből hozzájuthatunk. Egészséges étrendünkbe tegyünk több sárgarépát, tököt, spenótot, kelkáposztát, édes burgonyát és sárgadinnyét.

gyumolcsle, narancsle

12. Fenolos vegyületek: tanulmányok szerint az ilyen típusú kémiai anyagok csökkenthetik az emlőrák esélyét és bizonyos esetekben lassíthatják a daganat növekedését, vagyis a mellrák megelőzésben igen hasznosak. Étrendünkbe iktassunk több fokhagymát, zöld teát, szójababot, lenmagot. A gyümölcsök és zöldségek, melyekben megtaláljuk ezeket: brokkoli, káposzta, paradicsom, padlizsán, uborka és görögdinnye.

13. Kerülendő kiegészítők: érdekelhet bennünket a természetes gyógymód, mely állítólag emlőrák és más egészségügyi problémák kezelésére szolgál. Azonban ha mellrákkal küzd valaki, bizonyos összetevőket kerülnie kell. Ilyen a vörös lóhere, paprika, dong quai, kankalin és édesgyökér.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.