Növelheti a rák kockázatát a cukros üdítőitalok fogyasztása

Növelheti a rák kockázatát a cukros üdítőitalok fogyasztása

Rák
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 16. 14:46
A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján – írta a BBC hírportálja.

A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján – írta a BBC hírportálja.

ABritish Medical Journalfriss számában megjelent tanulmány készítői, a párizsi Sorbonne Egyetem kutatói több mint100 ezerembert követtek nyomon öt éven át. Azt tekintették cukros üdítőitalnak, aminek több mint 5 százaléka cukor volt, tehát ide sorolták a gyümölcsleveket (a hozzáadott cukor nélkülieket is), a dobozos, szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét, amibe cukrot kevernek.

Megvizsgálták a mesterséges édesítővel készült, úgynevezett zéró kalóriás italokat is, de nem találtak összefüggést a fogyasztásuk és a rák kockázata között.Az eredmények azt mutatták, hogynaponta 100 milliliter cukrozott ital– ami körülbelül heti két doboznyit jelent –,18 százalékkal emeli a rák kockázatát.A vizsgált résztvevők körében ezerből 22-nél alakult ki daganat. Ha naponta még100 millilitertittak volna, akkor ezer résztvevőnél néggyel több, vagyis26 rákoseset lett volna a tudósok szerint.

Fotó: 123rf.com

Százezer embert vizsgáltak

A résztvevők közül összesen2193 embernél alakult ki daganat,693-an mellrákosok,291-en prosztatarákosok és166-an bélrákosok lettek.Annyi biztos, hogy akik a legtöbb cukros italt itták, (mintegy 185 millilitert naponta), azok közül többen lettek rákosok, mint akik a legkevesebbet (legfeljebb napi 30 millilitert).

Egy lehetséges magyarázat, hogy a cukros italok növelik a rák kockázatát, de az is lehet, hogy a cukros italokat fogyasztóknak más egészségtelen szokásaik is vannak – például a nagyobb só- és kalóriabevitelük –, és az utóbbi fokozza a rák veszélyét, nem a cukros italok.A kutatásnem magyarázta meg, hogy függ össze a cukros italok fogyasztása és a daganat kialakulása, ehhez további tanulmányokra lesz szükség.

Rizikófaktor az elhízás

Az elhízás sok rákfajta komoly rizikófaktora, a túlzott cukorbevitel pedig növeli a túlsúly esélyét. „A cukorfogyasztás miatti hízás szerepet játszhat az összefüggésben, de nem magyarázza meg” – mondtaMathilde Touvier, a kutatás egyik résztvevője.ASorbonnetudósai szerint szóba jöhet az üdítők hatására emelkedő vércukorszint, de lehet, hogy egyes vegyi anyagok okolhatók, amelyek például az italok vonzó színét adják.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.