Hasznosak a tejtermékek a szív- és érrendszeri betegségek ellen

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2018. október 25. 09:00
Noha napjainkban inkább az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását javasolják a szakemberek, egy új tanulmány most állítja: a tejtermék összességében nem rossza a szív és az érrendszer egészségére nézve.

Mégis teljesen egészségesek?

Noha napjainkban inkább az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását javasolják a szakemberek, egy új tanulmány most állítja: a tejtermék összességében nem rossza a szív és az érrendszer egészségére nézve.

Mégis teljesen egészségesek a tejtermékek? Egy új tanulmány szerint mérsékelt fogyasztás mellett még csökkentik is a szívbetegségek és a stroke esélyét. Ám mielőtt egy rakás tejtermékkel pakolnánk fel a hűtőt, érdemes tovább olvasni.

A tanulmány során, melyet a Lancet folyóiratban közöltek, 21 országból több mint 135 ezer embert vettek górcső alá, s 9 éven át követték nyomon egészségük alakulását. Felfedezték, hogy azok, akik több mint 2 adagot fogyasztottak tejtermékekből – tejből, sajtból, joghurtból - , kisebb eséllyel néztek szembe később szív-és érrendszeri betegséggel és halállal, azokkal szemben, akik kevesebbet ettek. Ez igaz volt azokra az alanyokra is, aki teljes zsírtartalmút fogyasztottak.A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a tejtermékeket illetően nem szabad elriasztani az embereket, sőt még talán érdemes is bátorítani őket ezek vételére, főleg az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol a tejtermékek fogyasztása alacsony. Ezeken a helyeken kevesebb fogy belőlük, mint Észak-Amerikában és Európában.

Mahshid Dehghan, PhD, a Kanadai Népi Egészségügyi Kutató Intézet kutatója elmondta, hogy ugyanakkor azok is profitálnak a tejtermékek fogyasztásának emeléséből, akik eddig is többet ittak-ettek: vagyis érdemes venni a tejet, sajtot, joghurtot.A teljes zsírtartalmú tejtermékek rossz hírnevet szereztek maguknak, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírt és ez növeli az LDL (vagyis a „rossz”) koleszterin szintjét, mely a szívbetegség rizikófaktora. Az extra zsír több kalóriát is jelent az étrendben, s ez hízáshoz vezethet.

A tejtermékekben levő összetevők azonban egyébként egészségesek és értékesek. Ilyenek az aminosavak, a telítetlen zsírok, a K-vitamin és K-2 vitamin, a kalcium, a probiotikumok. Vagyis ha a telített zsírokra koncentrálunk, ezeket az előnyös tápanyagokat nem kapjuk meg.

A mérsékelt fogyasztás ugyanakkor fontos: aki már most is 6 adagot eszik-iszik a tejtermékekből naponta, annak nem kell több. Szakemberek szerint egy felnőttnek 2-3 csészényi tejtermékre van szüksége naponta, zsírszegényből vagy alacsony zsírtartalmúból. 170 gramm zsírszegény joghurt például ¾ csészényi tejterméknek felel meg, míg 42 gramm cheddar sajt 1 csészényinek.A szabály vonatkozik a dúsított szója italokra is ebben a kategóriában.Több szakértő egyetért egyébként abban, hogy a tejtermékek nem rosszak, de érdemes őket módjával fogyasztani az egészség érdekében és ideális esetben az alacsony zsírtartalmúból válogatni.

A tejjel és a joghurttal tápanyagok nagy mennyiségével szerelkezünk fel. Tejből az alacsony zsírtartalmú ajánlott, görög joghurtból viszont a zsírosabb, mert segít telítettebbnek érezni magunkat és extra fehérjével lát el.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.