Gyomorfekély a sok sótól?

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2013. június 18. 10:41
A fertőzés sokakat, a betegség kevesebb embert érint

A sófogyasztást eddig főként a magas vérnyomással hozták összefüggésbe, a gyomorban jelenlévő túlzott sókoncentráció nagyobb aktivitásra készteti a Helicobacter Pylori baktériumot, ami jelentősen növeli a gyomorfekély kockázatát.

A fertőzés sokakat, a betegség kevesebb embert érint

Úgy tűnik a gyomorban előforduló H. pylori komolyan reagál arra, hogyan táplálkoznak az „általa” már megfertőzött emberek. Ez nem meglepő, hiszen már epidemiológiai bizonyítékok is vannak arra, hogy kapcsolat van a táplálkozás a H. pylori közt. Különösen igaz ez a sóban gazdag étkezésre - állítják a Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda kutatói.

A H. pylori egy spirál alakú baktérium, amely a gyomor és a nyombél savas környezetében él. Felmérések szerint ez a baktérium megtalálható a nyombélfekélyesek 80-90, a gyomorfekélyesek70-80 százalékánál. (Magát a fekélyt többek közt a sav, a mikrocirkulációs vérellátási zavarok, a stressz okozza.)

A fertőzés ráadásul gastritist is okozhat, és a fertőzött személyeknek 2-6-szor nagyobb az esélye bizonyos daganatfajtákra, így például a gyomorrákra, mint a nem fertőzötteknek. Az amerikai tudósokat azért is foglalkoztatja ez a kérdés, mert a H. pylori fertőzés igen elterjedt Amerikában, különösen az alacsonyabb státuszúak és az idősebbek közt.

A 40 évnél fiatalabbaknak közel 20 %-át, a 60 év felettiek mintegy felét érinti. Hasonlóak az adatok hazánkban is. A legtöbb fertőzött embernek nincsenek tünetei, és csak kis hányaduknál alakul ki betegség.

Kockázati tényezők: a sótól a gyulladáscsökkentőkig

Már korábbi kutatások is vizsgálták az étrend hatását a H. pylori életterét jelentő gyomorbéli környezetre, és erre alapozva döntettek úgy a kutatók, hogy a sóban gazdag táplálkozás hatásait is górcső alá veszik. Arra voltak kíváncsiak hogyan hat a magas sókoncentráció a baktérium növekedésére és génexpressziójára. Kiderült, hogy a magas sókoncentráció gyorsabb növekedésre készteti a H. pylorit, sőt az ilyen környezetben vizsgált baktériumok megváltoztak: hosszúkásabbak lettek és hosszabb láncokat alkottak.

gyomor_katt2

A fekélyhez végül az vezet, hogy túlsúlyba kerülnek a nyálkahártya ártó mechanizmusai. A H. pylori fertőzésen kívül a nem szteroid gyulladáscsökkentők, az aszpirin, valamint a mozgásszervi panaszokra alkalmazott gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerek szintén rizikófaktorok. A dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás lassítják a fekély gyógyulását és fokozzák a kiújulás valószínűségét.

Tünetek, diagnózis, kezelés

Maga a fekélybetegség nem más, mint a tápcsatorna nyálkahártya körülírt hiánya, amelynek tünetei a gyomortáji fájdalom, mely gyakran éhgyomorra kifejezettebb, étkezés után átmenetileg csökkenthet. Kísérheti hányás, étvágytalanság, súlyosabb esetben fogyás - ismerteti dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa.

A kis kiterjedésű fekélyek maguktól is meggyógyulhatnak néhány hét alatt, de ha nem kezelik, nagyobb a kiújulás esélye. Ritka, elhanyagolt esetekben súlyos szövődmények jelentkezhetnek, mint vérzés, a tápcsatorna falának átfúródása, a perforáció, melyek életveszélyes állapotok, azonnali kezelést igényelnek.

Bármilyen gyanús tünet esetén tehát fontos az orvosi vizsgálat, amely leggyakrabban gyomortükrözésre épül. Ha fény derül a fekélyre, elsősorban gyógyszeres kezelés jöhet szóba, igen ritkán műtét. Természetesen törekedni kell a H. pylori kiirtására, de fontos még a dohányzás elhagyása, a túlzott alkoholfogyasztás mérséklése, a rendszeres, kiegyensúlyozott, sóban szegény étkezés.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.