Az a fránya tejcukor!

ételallergia
PUBLIKÁLÁS: 2012. május 16. 12:09
A laktóz, vagyis tejcukor egy két gyűrűből álló cukor, amely természetes forrásként legnagyobb mennyiségben a tejben található meg. Ezt a vékonybél hámjában normális esetben megtalálható laktáz enzim felszívódás közben szőlőcukorra és galaktózra bontja.

Sokan csupán ennyit tudnak a laktóz-intoleranciáról, más néven a tejcukor-érzékenységről, amely ma Magyarországon a 25 év feletti lakosság 25-30 százalékát érinti

A laktóz, vagyis tejcukor egy két gyűrűből álló cukor, amely természetes forrásként legnagyobb mennyiségben a tejben található meg. Ezt a vékonybél hámjában normális esetben megtalálható laktáz enzim felszívódás közben szőlőcukorra és galaktózra bontja.

Ám előfordulhat, hogy ez az enzim idővel elveszíti aktivitását - esetleg eleve hiányzik -, és így laktóztartalmú élelmiszer fogyasztása után a laktóz a bélcsatornában marad, különböző panaszokat okozva. Elsősorban gyomor-bél rendszeri tünetek, azaz haspuffadás, hasi fájdalom, görcs, hasmenés, rossz közérzet jelentkezik, már egy órával azután, hogy az érintett elfogyaszt 2-3 deciliter tejet.

A laktáz enzim aktivitásának megszűnése tulajdonképpen természetes jelenség: hiszen a tej, vagyis a tejcukor csupán az élet korai szakaszán életbevágóan fontos tápanyag a számunkra. Később nincs elengedhetetlenül szükségünk a rá. Nem véletlen, hogy a kutatók szerint a népek között mintegy 8-12 ezer évvel ezelőtt történt foglalkozás szerinti elkülönülés befolyásolhatta a tejcukor-érzékenység kialakulását.

tej17

Azoknál a - főleg északi - népeknél, amelyek állattenyésztéssel foglalkoztak, a tej része maradt a felnőttek étrendjének, így a tejcukrot bontó enzim aktivitása a gyermekkoron túl is fennmaradt.

Azoknál a népeknél azonban, amelyeknél a földművelés vált meghatározó megélhetési forrássá, a csecsemő- és kisgyermekkor után nem volt jellemző a tej fogyasztása. Ezért van az, hogy míg az északi népeknél ritka, addig a mediterrán, afrikai és ázsiai országokban lényegesen gyakoribb a laktóz-intolerancia előfordulása.

Kialakulás: előbb vagy utóbb

A kialakulás szempontjából a tejcukor-érzékenység lehet elsődleges (veleszületett) vagy másodlagos.

A veleszületett laktózintolerancia egyik fajtája az újszülöttkori forma. Ekkor a csecsemő az anyatejet sem képes megemészteni. Nagyon fontos, hogy ezt idejében felismerjük, különben a betegség fejlődési rendellenességhez is vezethet. Figyelmeztető jel lehet, ha a picinek - jellemzően étkezés után - nagyon élénk a bélmozgása, ha rendszeresen hasmenése van. Ekkor anyatej helyett speciális tápszerrel kell pótolni a megfelelő tápanyagokat.

Az is előfordulhat, hogy a veleszületett laktóz-érzékenység nem csecsemőkorban, hanem később jön elő: szinte bármilyen életkorban jelentkezhet.

A laktózérzékenység másik fajtája a másodlagos laktázhiány, ami általában a vékonybél nyálkahártyájának sérülése miatt következik be (a háttérben állhat bélbetegség, de bizonyos gyógyszerek, például szteroidok szedése vagy heveny hasmenés is okozhatja). Ez tehát nem genetikai eredetű, és az alapbetegség elmúltával a tejcukor emésztésének képessége a vékonybél-hámréteg károsodásának mértékétől függően visszatérhet.

tej%252836%2529

A diagnózis

A gasztroenterológus alapvetően háromféle módon igazolhatja a tejcukor-érzékenységet. Az első és legkézenfekvőbb módszer, hogy a pácienssel tejet itatnak, majd megfigyelik az esetleges tüneteket. A második módszer a kilégzéses hidrogén-teszt. Ennek az az alapja, hogy a fel nem szívódott szénhidrátokból - így a laktózból is - a bélbaktériumok hidrogént állítanak elő, ami a vérben is megjelenik, és amit ki is lélegzünk.

Laktózterhelés mellett figyelve a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát, megállapítható a laktózfelszívódás elégtelensége. A harmadik módszer nem túl kellemes: gyomor-, illetve béltükrözés során szövettani mintát vesznek, amelyet mikroszkópos vizsgálatnak vetnek alá. Ebből a mintából kimutatható a laktáz enzim, és a mennyisége is megmérhető.

Együtt élni vele

A laktázhiány vagy laktózérzékenység egy enzimhiányos állapot. Többnyire nem múlik el, de együtt lehet élni vele. Megfelelő étrendi szabályok betartásával nem befolyásolja az élettartamot és ma már az életminőséget sem. A laktáz enzim pótolható, ezért az egyébként tápláló és méltán népszerű tejtermékekről sem kell lemondani.

Fontos tudni, hogy egyes gyógyszereknél technológiai okokból laktózt alkalmaznak. Szerencsére a gyógyszerek dobozára ma már kötelező feltűnően ráírni, hogy laktózt tartalmaznak. Az élelmiszereknél jellemzően a laktózmentességet tüntetik fel.

Miben lehet még tejcukor?

- Péksütemények

- Húskészítmények

- Levesporok, konzervek

- Tejszínes sütemények

- Egyéb, például: krémlikőrök, édesítőszerek, müzlikeverékek, salátaöntetek

A tejcukor-érzékenység nem tejallergia!

A tejallergia, pontosabban a tehéntej-allergia egy betegség. Jellemzően csecsemőkorban jelenik meg, amikor a baba táplálásában az anyatej mellett vagy helyett a tehéntej is szerepet kap. Ekkor a szervezet ellenálló képessége még éretlen ahhoz, hogy feldolgozza az idegen fehérjéket, amelyek a bélfalon átjutva különböző reakciókat indítanak el, és végül allergiás tüneteket okoznak. Az allergiát a kicsik túlnyomó többsége hároméves korára kinövi.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.