Ide tartozik a túlzott fehérje- és zsiradékfogyasztás, a túlzott foszforbevitel, azaz a kólafélék, kakaók túl gyakori fogyasztása is.
A kevés D-vitamin bevitel, és az oxálsav tartalmú élelmiszerek, mint például a spenót, sóska, rebarbara is gátolják a kalcium felszívódását. Segíti viszont az ásványianyag felszívódását amozgás, a megfelelő D-vitamin bevitel és a laktóz (tejcukor).
Kalcium felszívódás szempontjából az 1-3 éves korcsoportnak a leginkább alkalmas a gyerekitalok fogyasztása, mivel a kalcium hasznosulását segítő D-vitamint és laktózt tartalmaz, valamint a tehéntejhez képest 40%-kal kevesebb foszfor tartalommal rendelkezik. A kisgyermek, étrendje tartalmazzon olyan ételeket, melyek kalciumban gazdagok.
Kalciumgazdag adagok
- a reszelt sajttal dúsított szendvicskrém (pl. zöldségkrém, gombakrém)
- a házi gyümölcsjoghurt (50g natúr joghurt és 50g apróra vágott vagy pürésített idénygyümölcs)
- a reszelt sajttal sült hús, zöldség, a rakott, töltött zöldség gratin mártással (besamel mártás reszelt sajttal és tojással)
- a gyümölcsturmix tejalapú gyerekitallal készítve.
Nem is annyira bonyolult
A megfelelő kalcium tartalmú étrendet összeállítani nem annyira bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk. A tejalapú gyerekitalok fogyasztása megkönnyíti a szülők életét, hiszen napi 4dl fogyasztásával biztosítják a napi kalcium szükséglet közel felét.
Emellett csupán kis odafigyelés szükséges, hogy megszerettessünk gyermekünkkel más, kalciumban gazdag ételeket, így biztosítva csontjainak megfelelő fejlődését.
Az 1-3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük - derült ki Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett hiánypótló felmérésből.
A Társaság megállapítása szerint a szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.
Kalcium az 1-3 éves gyermekek napi étrendjében
Reggeli: 2dl tejalapú ital, teljes kiőrlésű kenyér, zöldségkrém
Tízórai: 150g narancs
Ebéd: zöldborsó leves, paradicsomos burgonyafőzelék, sült csirkemell
Uzsonna: 50g natúr joghurt 50g reszelt almával és 1 teáskanál zabpehellyel
Vacsora: 2dl tejalapú ital, kenyér, házilag készített húskrém, zöldpaprika
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.