A 14 éven át tartó kutatásba közel 53000 japán nőt vontak be a 40-69 éves korosztályból. 134 pajzsmirigyrákos esetet regisztráltak közülük, ebből 113 volt a papilláris karcinóma, a betegség egyik gyakori típusa. Akik naponta fogyasztottak a vízi növényből, azoknál 1,7-szer gyakrabban fordult elő ez a daganat, mint azoknál, akik csak hetente maximum két alkalommal. A változókoron már túlesett nőknél 3,8-szor nagyobb lett az esélye a ráknak.
A hínár közkedvelt csemege Japánban. „A hínárevés tisztán látható összefüggést mutat a papilláris karcinóma kockázatának növekedésével” - olvasható az amerikai Nemzeti Rákközpont és a Nemzeti Környezettanulmányi Intézet kutatási anyagában. Az nem derült ki világosan, hogy a menopauza után miért figyeltek meg több rákos esetet, de talán kapcsolatban lehet a hínár jódtartalmával. Az eredmények a European Journal of Cancer Prevention című folyóiratban jelent meg.
A japán nők esetében a veszély különösen magas a rendszeres - sőt, időnként túlzott - hínárfogyasztás miatt, amiből jódbevitelük mintegy 80 százaléka származik. A felmérésből nem derült ki, hogy mennyi hínárt ettek meg a résztvevők 1993 és 2007 között.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.