Autista gyerekek étkezése

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2012. március 07. 10:36
Christine Pennesi, a Penn State Orvosi Karának hallgatója arról számolt be, hogy az autistaként diagnosztizált gyerekek között igen gyakoriak a különféle emésztőrendszerbeli megbetegedések, ami néhány szakértőt arra ösztönzött, hogy utánanézzen, vajon a glutén- és kazeinmentes étrend változtat-e bármit is az állapotukon.

A Penn State Egyetem kutatói szerint, a glutén- és kazeinmentes diéta javíthat az autista gyerekek viselkedésbeli és pszichológiai tünetein.

Christine Pennesi, a Penn State Orvosi Karának hallgatója arról számolt be, hogy az autistaként diagnosztizált gyerekek között igen gyakoriak a különféle emésztőrendszerbeli megbetegedések, ami néhány szakértőt arra ösztönzött, hogy utánanézzen, vajon a glutén- és kazeinmentes étrend változtat-e bármit is az állapotukon.

A Laura Cousino Klein által irányított csapat 387 autista gyereket ellátó szülőt, gondviselőt kérdezett meg a gyerekek emésztőrendszeri gondjairól, ételallergiáiról, vagy bármiféle érzékenységéről, illetve arról, milyen mértékben szerepel étrendjükben a glutén és a kazein. Amint arról a Nutritional Neuroscience című online lap beszámolt, a fent említett két összetevő elkerülése sokat javított azoknak az autista gyerekeknek a viselkedésén és pszichológiai állapotán, akik valamilyen emésztőrendszeri gonddal vagy ételallergiával küzdöttek. Ezeknek a gyerekeknek a gondviselői ugyanis arról számoltak be, hogy a fizikai javulás mellett a gyerekek társas viselkedése, nyelvi képessége, szemkontaktusa és figyelme is nagy fejlődésen ment keresztül.

allergia38

Klein kifejtette, hogy mivel az immunrendszer és az agy szoros kapcsolatban állnak egymással, és a test fájdalom-receptorainak többsége a bélben található, könnyen lehet, hogy a glutén- és kazeinmentes diéta csökkenti a szervezetben a gyulladást, illetve azokat a diszkomfort érzéseket, melyek az agy különféle folyamatait irányítják, így ennek következtében a diétát tartó gyerekek teste érzékenyebben reagál az autizmus kezelésére.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a legnagyobb javulást azok a szülők tapasztalták, akik minden glutént és kazeint tartalmazó élelmiszert kihagytak gyermekük étrendjéből, illetve akik mindezt hosszú távon tették, nem csupán egy meghatározott ideig.

Pennesi és Klein azért csupán a gluténra és a kazeinre fordították figyelmüket, mert ez a két leggyakoribb, élelmiszerekben előforduló, allergiát kiváltó összetevő, de nem tartják kizártnak, hogy más összetevők is gondot okozhatnak, ezért a jövőben további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az autizmus és az élelmiszerek kapcsolata terén.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.