A tanulmány szerint ezrekkel lehetne csökkenteni a stroke-os esetek előfordulását, ha több káliumban gazdag élelmiszert - spenótot, mogyorót, tejet, halat és lencsét - fogyasztanánk, adta hírül a Daily Mail. Noha korábbi tanulmányok már kimutatták a banán vérnyomás-szabályozó és stroke-megelőző hatását, az eredmények között nem volt mindig összhang.
Az új tanulmány tizenegy korábbi vizsgálat eredményét vetette össze a hatvanas évek közepétől kezdődően. Úgy találták, hogy már napi 1 600 milligramm kálium - amely egyébként az ajánlott mennyiség alig fele - már elegendő ahhoz, hogy a stroke veszélye egyötöddel csökkenjen.
Egy darab banán átlagosan 500 milligrammot tartalmaz ebből az anyagból, és a vérnyomás szabályozása mellett a szervezet folyadékháztartását is segít egyensúlyban tartani.
A túl alacsony káliumszint szabálytalan szívverést, ingerlékenységet, hasmenést és émelygést okozhat. Ugyanakkor a Warwicki és a Nápolyi Egyetem kutatói szerint a legtöbb országban bőven az ajánlott szint alatt marad a fogyasztása. Aki azonban megfelelő mennyiségű káliumot visz be a szervezetébe, rendszerint önkéntelenül is mérsékli a sófogyasztást, amellyel szintén segít a stroke megelőzésében. A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban jelent meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.