Sugárzó ételek Japánból?

táplálkozás
PUBLIKÁLÁS: 2011. március 22. 11:15
A sérült japán atomreaktorokból szivárgó radioaktív sugárzással szennyezett spenót ijesztően hangzik, de nézzük a valóságot: még ha el is jutna belőle valamennyi a boltokba, Popeynek kellene lennünk, hogy annyit tudjunk enni, amennyi már káros.

Egyelőre alacsony a sugárzás szintje a japán élelmiszerekben.

A sérült japán atomreaktorokból szivárgó radioaktív sugárzással szennyezett spenót ijesztően hangzik, de nézzük a valóságot: még ha el is jutna belőle valamennyi a boltokba, Popeynek kellene lennünk, hogy annyit tudjunk enni, amennyi már káros.

Miután sugárzást mértek egyre több élelmiszerben, a japán kormány intézkedéseket foganatosított annak megakadályozására, hogy a szennyezett termékek eljussanak a vásárlókhoz, az Egyesült Államok és más országok pedig duplán ellenőrzik a Japánból származó importot.

A csernobili katasztrófa nyilvánvalóvá tette, hogy az élelmiszerekből származó radioaktív sugárzás valós veszélyt jelent: az 1986-os reaktorrobbanást követően előfordult sok ezer pajzsmirigyrákos eset azért is következhetett be, mert az akkori szovjet vezetés nem tiltotta meg, hogy a térségben élő gyermekek igyanak a radioaktív jóddal szennyezett tehéntejből. Ugyanezek a gyermekek pajzsmirigyvédő gyógyszert, kálium-jodidot sem kaptak.

spenot9

Japán földrengéstől sújtott reaktoraiból jóval kevesebb sugárzás szivárgott ki, mint Csernobilből, és a várakozások szerint nem is fog több kijutni, az embereket pedig figyelmeztetik, az élelmiszert tesztelik, és kálium-jodidot osztanak a magas kockázatú területeken.

Japán betiltotta a szivárgó atomerőművek térségéből származó tej, spenót és néhány más termék eladását Tokiónak, miután néhány élelmiszerben az egészségügyi határérték feletti sugárzást mértek. Hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a japán kormánynak gyors intézkedéseket kell tennie annak biztosítására, hogy a szennyezett élelmiszerek ne kerülhessenek a boltokba.

A nemzetközi szakértők azonban továbbra is azt állítják, hogy Japánban az élelmiszerekből származó kockázat egyelőre nagyon alacsony, különösen a katasztrófa-zónán kívül. Ráadásul már jóval a japán földrengés és szökőár előtt is volt radioaktív sugárzás az élelmiszerekben.

„A világot elborítja az 1950-es és 60-as években végzett nukleáris kísérletekből származó cézium-137” - állítja Patrick Regan, a Surrey Egyetem atomfizikusa. Dr. Fred Mettler, az Új-Mexikói Egyetem radiológusa szerint pedig minden élelmiszerben van radioaktív sugárzás, csak az a kérdés, mennyi.

sugarzas3

Összefoglalva a veszélyt leginkább a radioaktív jód és a cézium jelenti. Az élelmiszerekből és a levegőből származó radioaktív jód felgyűlhet a pajzsmirigyben, ami évekkel később pajzsmirigyrák kialakulását eredményezheti. A legnagyobb kockázatnak a kisgyermekek és a terhes nők vannak kitéve.

A pajzsmirigyrák egyébként megfelelő kezelés esetén a legkevésbé halálos ráktípus. A radioaktív cézium a test minden területén felgyűlhet, sokkal nehezebb eltüntetni, és nagy dózisban többféle daganatos betegség kialakulását idézheti elő. Mettler szerint azonban az egészségkárosodáshoz nagyon magas szint szükséges. Csernobilben például a pajzsmirigyrák előfordulásának megugrását dokumentálták, de ha más ráktípusok gyakorisága nőtt is, az túl kismértékű volt ahhoz, hogy kimutassák.

A szakértők azzal próbálják megnyugtatni a közvéleményt, hogy a sugárzással szennyezett élelmiszerekből óriási mennyiséget kellene elfogyasztani ahhoz, hogy nagy dózisú sugárzás érje az embereket. Ha például a szennyezett spenótból valaki egy kilogrammnyit megenne, az egy hagyományos agyi CT-vizsgálat sugárzásának felelne meg. A csecsemők és kisgyermekek nagyobb mennyiségű sugárzást szívnak magukba, de a kockázatnak kitett területeken számukra is kiutalnak kálium-jodidot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.