Óvatosan a vörös húsokkal

rák
PUBLIKÁLÁS: 2011. február 25. 23:06
Óvatosan a vörös húsok fogyasztásával - ezt a tanácsot adták az e húsféléket nemzeti eledeleik közé soroló briteknek kormányuk szakértői, ezzel csökkentendő az emésztőszervi daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Az bélrákos megbetegedések gyakrabban fordulnak elő olyanoknál, akik vörös húst esznek.

Óvatosan a vörös húsok fogyasztásával - ezt a tanácsot adták az e húsféléket nemzeti eledeleik közé soroló briteknek kormányuk szakértői, ezzel csökkentendő az emésztőszervi daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A brit egészségügyi minisztérium szaktanácsadói által kidolgozott, hivatalosan ismertetett ajánlás szerint napi átlagban legfeljebb 70 gramm, vagyis hetente nem egészen fél kiló vöröshúsféle fogyasztása javasolt.

Ennek a limitnek a betartása a szakértők szerint évente több ezer bélrákos megbetegedésnek veheti elejét, ugyanakkor még nem jár vashiánnyal kapcsolatos egészségügyi problémák veszélyével.

husok13

Nagy-Britanniában évente hozzávetőleg 36 ezer esetben diagnosztizálnak bélrendszeri rákot, és több mint 16 ezren halnak meg ilyen betegségben. A brit kormány legutóbb 1998-ban tett közzé szakértői ajánlást a vörös húsok fogyasztásáról, de abban még 90 grammos napi átlag szerepelt javasolt felső határként.

A most meghatározott 70 grammos új napi határérték nagyjából a teljes brit lakosság fogyasztási átlagának felel meg, ám azok, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húsokat, ennél valószínűleg sokkal többet esznek e húsfélékből, mivel becslések szerint hatmillió brit - a lakosság csaknem tíz százaléka - egyáltalán nem fogyaszt ilyen húsokat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.