Alattomos támadók az ételekben

baktérium
PUBLIKÁLÁS: 2010. szeptember 07. 00:00
A bakteriológusok a baktériumok által okozott fertőzéseknek három fő csoportját különböztetik meg: a salmonellosisokat, a staphylococcus-félék által okozott fertőzéseket és a campylobaktériumok fertőzéseit.

A baktériumok által okozott fertőzések jelentős része valamely élelmiszerrel kerül a szervezetünkbe és ott elszaporodva okoznak különféle súlyosságú panaszokat.

A bakteriológusok a baktériumok által okozott fertőzéseknek három fő csoportját különböztetik meg: a salmonellosisokat, a staphylococcus-félék által okozott fertőzéseket és a campylobaktériumok fertőzéseit.

Ezek közül a szalmonellafertőzés fordul elő a leggyakrabban, nemcsak azért, mert az ebbe a csoportba tartozó baktériumfajok találhatók meg a Föld szinte minden lakott területén, hanem azért is, mert a mutáció miatt egyre több típus jelenik meg. A probléma komolyságát jelzi, hogy Magyarországon 1959 óta kötelező minden szalmonella-jellegű fertőzést bejelenteni.

bakterium27

A szalmonellafertőzések legnagyobb része kora nyártól nagyjából augusztus közepéig jelentkeznek, mivel ez a baktérium az élelmiszerekkel jut a szervezetbe, és a nyári hónapokban nehezebb megoldani a biztonságos tárolást: a nagy melegben gyorsabban kerülnek az ételbe a baktériumok és ott gyorsabban is szaporodnak el.

Igazán hatékony ellenszere a baktériumtörzseknek nincs, így leginkább gondos odafigyeléssel előzhető meg a baj, valamint tisztában kell lenni a baktérium okozta tünetekkel, hogy baj esetén időben szakszerű segítséget lehessen kérni.

A szalmonellafajok által okozott ételfertőzés lappangási ideje 6-48 óra, kontakt (érintéssel terjedő) fertőzésnél 2-7 nap alatt jelentkeznek az első tünetek, amelyek közt fejfájás, általános levertség, súlyosabb esetekben hányás, hasmenés, láz, és görcsök szerepelnek.

Különösen óvatosan kell bánni - főleg nagy melegben - a nyers húsfélékkel (felvágottak, kolbász, bifsztek), a tojással és a fagylalttal, ezek akár tömeges fertőzést is okozhatnak. Az orvosi kezelés mellett fontos, hogy azokat a tárgyakat, amelyekkel a beteg kapcsolatba került, fertőtleníteni kell.

A staphylococcus által okozott fertőzés valójában egy, a baktérium által termelt méreganyagtól alakul ki, jelenleg 7 különböző típusát ismerik. Az általa okozott ételmérgezések száma Magyarországon a második helyen áll. A baktérium elsősorban a tejben, illetve az abból készült ételekben fordul elő legtöbbször, de a húsok is veszélyforrások lehetnek.

A fertőzött ember akár érintéssel is továbbadhatja a baktériumot. Az első tünetek 2-6 óra alatt jelentkeznek, hányás és hasmenés kíséretében, de a betegség szerencsére gyors lefolyású. Hasonlóan a szalmonellafertőzéshez, ezt is kötelező bejelenteni az ÁNTSZ-nél, és az orvos mintákat kérhet székletből, illetve a gyomorból kiürült tartalomból. A veszélyt főleg az jelenti, hogy ez a baktérium hidegben is jól szaporodik, tehát az ételek hűtött tárolása sem jelent ellene garanciát.

romlott-eper2

Szintén jelentős szerepe van a bélfertőzésekben a campylobaktériumoknak, amelyek karöltve "járnak" a szalmonellával, egyik ismert faja a coli baktérium. Többnyire háziállatokról vagy fertőzött emberről kerül át a kórokozó, közvetlen érintéssel vagy húsból, tejből.

A lappangási idő ebben az esetben 3-5 nap is lehet, utána láz, fejfájás, hányinger és hányás, hasmenés, illetve köldöktáji fájdalom jelentkezik. Érdekesség, hogy az E. coli baktérium a bélflórában normális körülmények közt is megtalálható, elszaporodva mégis súlyos gondot okoz. Megelőzéséért sokat tehetünk a higiénés szabályok általános betartásával.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.