Ne együk magunkat rákosra!

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2009. december 04. 00:00
A harmincas évek óta ismert annak lehetősége, hogy azétrendvalamilyen szerepet játszhat a rosszindulatú daganatok keletkezésében. Ez a gondolat először azzal a meg­figyeléssel vetődött fel, amely szerint a riboflavinhiány elősegíti a májrák létrejöttét. Később állatkísérletekben tapasztalták, hogy a bőséges energia és zsír fokozta, alultáp­láltság gátolta a rákkialakulást.

A táplálkozás az étrend szerepet játszhat a rosszindulatú daganatok keletkezésében. De megállapítható, hogy valójában mit szabad enni és mit nem?

A harmincas évek óta ismert annak lehetősége, hogy azétrendvalamilyen szerepet játszhat a rosszindulatú daganatok keletkezésében. Ez a gondolat először azzal a meg­figyeléssel vetődött fel, amely szerint a riboflavinhiány elősegíti a májrák létrejöttét. Később állatkísérletekben tapasztalták, hogy a bőséges energia és zsír fokozta, alultáp­láltság gátolta a rákkialakulást.

Mai felfogásunk is az, hogy emberben az általános alultápláltság akadályozza a rosszindulatú daganatok kialakulását, kivéve, ha az alul­tápláltság olyan mikrotápanyagok hiányával jár, amelyek anticarcinogenek (nem rákkeltő anyag). Jelenlegi ismeretanyagunk azonban kevés a végleges döntések, következtetések levonásához és különösen a mennyiségi viszonyok megállapításához.

Továbbá: környezetünkben számos rákkeltő anyag jelenik meg, amelyek akár a táplálékkal, akár más úton a szervezetbe jutva módosítják az étrendi megfigyelések eredményeit, sőt a táplálék egyes összetevőiből a szervezeten belül is keletkezhetnek carcinogen (rákkeltő) anyagok. Ezek létrejöttét és követ­kezményeiket azonban még számos más faktor módosíthatja.

Még bonyolultabbá te­szik a helyzetet a táplálékban lévő anticarcinogenek (nem rákkeltő anyag). Döntő jelentősége van annak is, hogy a rosszindulatú daganatok kialakulása a klinikai tünetekig vagy felismerésükig évekig, esetleg évtizedekig tartó folyamat.

eheslany3

Így visszatekintve szinte lehetetlen rekonstruálni az étrendet és azonosítani az inficiáló (fertőző) vagy promoter (támogató) összetevőket. A várható megfigyelések során is nagy nehézségekkel kell megküzdeni: a kezdetkor megfigyelt csoport létszáma folyamatosan csökken elköltözés, más ok miatti halálozás vagy egyszerűen a résztvevő érdektelenné válása miatt. Ugyanez következhet be a kutatást végző teammel is.

Végül is azt kell mondanunk, hogy ma inkább hipotézisekre vagyunk utalva, ame­lyet epidemiológiai (járványtani) tapasztalatok alátámasztanak, de nem ritkán találkozunk cáfolattal is. A meglehetősen heterogén képet áttekintve mégis kiindulási alapként szolgál az a tény, hogy a kevészöldségféleésgyümölcs, valamint a sok állati eredetű zsír hozzá­járul a különböző lokalizációjú rosszindulatú folyamatok kialakulásához, ill. zöldség és gyümölcs fogyasztásának növelésével, a zsírbevitel csökkentésével megelőzhetjük ezeket.

A táplálkozástátlagosan a rosszindulatú daganatok 35%-ában tekintik kóroki fak­tornak, ami a 10 és a 60-70% közötti tartomány középértékét jelentené. Más kutatók szerint azonban inkább 35% és 0% között van a valóságos érték.

Az európai országokban a rosszindulatú daganatok keletkezésében főként a feles­legben bevitt tápanyagok, ill. egyes mikrotápanyagok hiánya vehető számításba. Az élelmiszerekben lévő carcinogen (rákkeltő) anyagok jelentőségé csekély, az adalékanyagoké - a szigorú biztonsági előírások miatt - elhanyagolható. A fejlődő országokban a helyzet ennek csaknem a fordítottja, eltekintve a mikrotápanyagoktól.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.