Kóstolja meg az ország legkülönlegesebb palacsintáit!

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2017. szeptember 18. 12:53
Kóstolja meg az ország legkülönlegesebb palacsintáit!

Magyarország egyik legjobban várt gasztro eseménye zajlik szeptember 23-án a Fővárosi Rendezvényparkban. A Palacsinta Fesztiválon több tízezer emberre számítanak az idén - nemcsak palacsinta sütő- és evő verseny, hanem kirakodóvásár, ügyességi játékok és színpadi produkciók is lesznek.

A palacsintát mindenki szereti - és majdnem mindenki máshogy készíti. Ha szeretné megkóstolni a legfinomabbakat, vagy valami újat tanulni az elkészítéséről, a fesztiválon a helye. Lesz honnan ellesni a fogásokat, hisz az ország minden tájáról érkeznek vendéglátósok, hogy bemutassák nekünk a legkülönlegesebb és legízletesebb palacsintákat.

Az ügyességi játékok sem csak gyerekeknek szólnak: garantáljuk, hogy a felnőttek sem fognak unatkozni. A palacsinta szlalom versenyen például kézben tartott tányéron kell a desszerteket egyensúlyozva megtenni a távot, a lehető legrövidebb idő alatt. A palacsinta evő versenyen is nehezített a pálya: kéz nélkül kell megenni egy palacsintát a tányérról. A kitartó versenyen pedig egy jókora palacsintát kell egy tányéron kézben egyensúlyozni. Természetesen az nyer, aki a leghosszabb ideig képes a tányérját megtartani a kezében, anélkül hogy leesne a desszert vagy leengedné a kezét.

A versenyek mellett gyereksarok, aszfalt rajtverseny, futóbicikli verseny, zenekarok, divat- és táncbemutatók illetve egyéb érdekességek várják az érdeklődőket. A részletes programot itt találják.

Fotó: Julie corsi / Flickr

A palacsinta a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Világrekord is fűződik hozzá: 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és legalább kétmillió kalóriát tartalmazó édesség volt.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.