Nincs is annál jobb, mint egy jó fokhagymás lángost, vagy egy paprikás lisztben kisütött keszeget betolni a strandon - ezek az élmények ma már szinte elválaszthatatlanok egy nyaralástól. De ha sült krumplit is kérünk, vagy hamburgert ennénk, sajnos az esetek nagy részében mirelit áru kerül az olajba, és a végeredmény elég messze lesz a gasztronómiai élménytől. Ezen akartak változtatni a balatoni vendéglátósok azzal, hogy a minőség irányába tolják el a kínálatot.
A beach food, vagyis "igényes, helyi alapanyagokból készülő balatoni strandétel" kategóriát a Balatoni Kör vezette be. "Az infralámpás hekk ideje lejárt - ez annak a szimbóluma, hogy nyugatra kerül ennek a tengeri halnak a legjava, mi meg a maradékot esszük, ha hekket rendelünk" - írták közleményükben. A frissen, helyi alapanyagokból készített ételek ezért nemcsak finomabbak, igényesebbek és egészségesebbek, de gazdasági szempontból is jobb választás a régiónak és az országnak."
A beach food tehát a Balaton gasztroforradalma, a "nagyvárosi street food divat kihívására adott válasz", amely 2015-ben olyan fogásokat hívott életre, mint a Terasz Burgert, a Balcsi Bagel, a Harcsa&Krumpli vagy a Vízikutya. "Ezek az ételek nemcsak nevükben különböznek a globális street food mintáktól, hanem elkészítési módjukban és fő alapanyagaikban is sikerült sajátosan balatonivá tenni mindegyiket", írta a Balatoni Kör.
A balatoni strandbisztró kultúra megújulása érdekében az idén már második alkalommal hirdetnek versenyt a vendéglátósoknak, amire "egészséges, jó minőségű helyi alapanyagokból készült, egyszerű, de kreatív, nyárias, viszonylag gyorsan és büfékben elkészíthető ételekkel" nevezhetnek a balatoni éttermesek és vendéglátósok, "elvitelre alkalmas tálalással, gyakorlatilag kézbe adhatóan".
A legelőről és a kertből a tányérra
A termelői piacok mellett a kecskefarmok, látogatható birtokok is egyre népszerűbbek a Balatonnál, a vendéglátóhelyek egy része pedig büszke arra, hogy kapirgálós tyúkokból, boldog, szabadon tartott mangalicákból és szürke-, illetve Angus marhákból készülnek a fogásaik. Korábbi cikkünkben olyan helyeket ajánlottunk, ahol találkozhat a termelőkkel, és meg is nézheti, hogyan készül a kedvenc kecskesajtja.
A beach food tehát lassan, de biztosan nyer teret a strandbüfék gyakran mirelitből kiolvasztott, vagy fáradt olajtól csöpögő kínálata mellett. Tény, hogy ezek az ételek nem olcsók, de a helyi termelőktől beszerzett alapanyagok sem azok. Viszont ha egy mélyhűtött, vegetás pörkölt és egy frissen sütött szürkemarha-burger között kell választani, nem kérdés, hogy melyik legyen a befutó.
Az elméleti alapok után nézzük - a teljesség igénye nélkül -, hol vannak a balatoni street food lelőhelyek, és miért állnak sorban az idén azok, akiknek ez bejön!
Az első büfé a zánkai strand mellett nyílt meg 2015-ben, és azonnal a figyelem középpontjába került a frissen készülő, főleg helyi alapanyagokból készülő fogásaival. Burgerek, grillezett sajtok és csirkemellek, tarják, hideg levesek, házi kolbászok és isteni szószok, saláták alkotják a kínálat gerincét, de nincs két olyan nap, amikor ugyanaz szerepel a menüben. Az ételek kiadósak, egy főétkezést simán le lehet tudni velük.
A siker bizonyítéka, hogy az idén Alsóörsön megnyílt a második Neked Főztem büfé, Zánka másik végén, a Gyógynövényvölgy szomszédságában pedig a Neked Főztem Gasztrokocsma, ahol komolyabb, inkább éttermi fogások készülnek, és reggelit is adnak. A Káli-medencében és a környéken nyaralóknak kötelező.
Fövenyes nem a világ közepe, – bár szuper a szabadstrandja a tihanyi panorámával –, a gasztroturistáknak viszont már zarándokhely. A kalóz ugyanis a beach food kultúra egyik fellegvára lett az idők folyamán, és olyan ételekkel érte ezt el, mint a Bitang Burger, a harcsanyárs vagy a balatoni fish and chips, azaz a Harcsa&Krumpli, ami 2015-ben meg is nyerte a Balatoni Kör strandétel-versenyét.
Idén pedig olyan ételek készülnek a konyhájukon, mint a káposztás vetrece, tonhalsteak, fogas roston lecsókrémmel, füstölt csülök tormás bundában. Természetesen lehet, hogy egészen más lesz a kínálat, amikor ön arra jár. Megnyílt a badacsonytomaji kirendeltség is, itt a csiliburger a sztár, de szépen fogynak a töltött lepények is.
A keszthelyi Phoenix kikötő és a boglári kikötő egy ideje kulináris úti cél is. A Paletta ráadásul gasztrotörténeti jelentőséggel is bír: innen indult az ikonikus beach food, az elsőre talán kissé szürreálisnak tűnő Vízikutya karrierje. Bezerics Dániel, a helyek tulajdonosa nagyon fontosnak tartja, hogy együttműködjön a helyi termelőkkel, ezért kis falvakból, farmokból szerzi be az alapanyagokat, erről korábban már írtunk.
És hogy minek örülhetnek a Keszthely és Balatonboglár környékén nyaralók? Az Angus marhából készülő Paletta burgernek, a már említett Vízikutyának, ami egy harcsa hotdog, a különleges eljárással, Heston Blumenthal receptje alapján készült chips-nek, többek között. Az ételek a badacsonyi Kishableányban is megtalálhatók.
Nem a parton van, de abszolút beleillik a beach food kategóriába a Tulipán udvar hajnalig tartó bulijairól ismert helye. "Börgernek" hívják itt a coleslaw-val, karamellizált baconnel és különféle pogácsákkal (lazacsztékkel, marhahús, stb.) megpakolt zsemléket. Azokra is gondoltak, akik nincsenek jóban a gluténtartalmú élelmiszerekkel: szezámmagos buci helyett karalábélevélben tálalva is lehet kérni a húsokat. A "Rosejbni" saját készítésű krumplit jelent, és vegán ételeket is készítenek, napközben ebédmenüben is.
A Római Partról Köveskálra költözött ételkocsi kakukktojás abból a szempontból, hogy nem a Balatonon született, és ide köthető ételeket kínál. Viszont street food a javából, és nagyon jó, hogy alternatívát kínál az egyre több nyaralót vonzó kis faluban. Nem kell sorban állni, csak élvezni az ízeket, és bort kóstolni a food truck-nak helyet adó Káli Kövek borászatban. Ami külön is megér egy túrát, ahogy azt korábban megírtuk az izgalmas borászatokat bemutató cikkben.
A kecskesajtos Big Mekk lett az év strandkajája
A Balatoni Kör által alapított Év strandétele díjat idén a kecskesajtos-bazsalikomos Big MEKK nyerte.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.