A kecskesajtos Big Mekk lett az év strandkajája

Magyarország
PUBLIKÁLÁS: 2016. augusztus 10. 15:40
A kecskesajtos Big Mekk lett az év strandkajája

A badacsonyi Kishableány és a boglári Paletta specialitása egyszerre különleges, harmonikus, viszonylag könnyen elkészíthető és univerzális strandétel. Még azok is kedvelik, akik nem rajonganak a rántott sajtért és hasonlókért - olvasható a Balatoni Kör közleményében.

Fotó: Heim Alexandra / We Love Balaton

Az előválogatást idén is a We Love Balaton portál végezte, a végső szót pedig egy szakmai zsűri mondta ki: Stahl Judit, Kalas Györgyi az Index és Zirig Árpád az Origo gasztro újságírója. Év felfedezettje különdíjat adtak az idén nyitott vonyarci The Spot Grill & Bar strandbüfének, amely a lángos és a burger műfajában Spot lángosburgerükkel, és egyedi mártogatós szószokkal igyekeznek újat mutatni.

A badacsonyi Kishableány, illetve a boglári Paletta MangaLaci (füstönsült hasalja és dagadó) pulled pork óriásszendvicse is dobogós helyet érdemelne. Nemcsak náluk, máshol is egyértelmű gasztrotrendként jelent meg a minőségi rántott sajt, ebből a kategóriából a zánkai Neked főztem öt különböző tehénsajtból készült kombója került a döntőbe, a gyenesdiási Darnay Pincétől pedig a Ficánka nevű füstölt pisztrángos saláta pohárban. A másik partról idén még a szántódi Déli Part BBQ fért be a finisbe Barbecue oldalasával, de a verseny elsősorban olyan ételekre fókuszált, melyek könnyen elkészíthetők a legtöbb strandbüfében, így az egyre több helyen megjelenő barbecue legfeljebb külön kategóriaként érvényesülhet - fogalmaz a közlemény.

A díjat alapító Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor kiemelte: „A színvonal javítása úgy lehetséges, ha látványosan megújítjuk a kínálatot és magasabb minőségi sztenderdeket tudunk megfogalmazni. Pontosan ezért hirdettük meg már tavaly a Beach Food programot: a balatoni büfékultúrában alternatívát és igazi megújulást a frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenthetnek a mirelit tömegáruval szemben. A különleges minőséget nyújtó strandbisztrók egy része akár őszi-tavaszi hétvégéken is nyitva tarthatna, ha üzleti modelljüket nem kell a július-augusztusi tömegturizmusra építeni."

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.