Kávék borospohárból, Elvis és Alonso bora

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2014. március 01. 14:28
Több száz kóstolható tétel, érdekességek mesterkurzusokról, Sofia Coppola, Elvis és Alonso borai: végigjártuk idén is a VinCe Budapestet már a nyitónapon, hogy leteszteljünk minél több tételt. A szombati nap már teltházas, de vasárnap még kilátogathat a Corinthia Royal Budapest Hotelbe, ha kíváncsi rá, hogy Elvis bora is olyan legendás-e, mint maga a Király volt.

A VinCe-szüzességünket már rég elvesztettük; felfedeztünk fiatal borászokat tavaly a budapesti VinCén, és kóstoltunk lelkesen borokat a nyári balatoni rendezvényen. Idén először viszont egy mesterkurzusra is bemerészkedtünk. Ráadásul két kedvencünket kóstolhattuk egyszerre: területszelektált borok és kávéfajták párosítása volt ugyanis a téma a pénteki „Coffee Passion" előadáson, amit André Hoinkis, a Douwe Egberts nemzetközi kávészakértője vezetett. André Brazíliában született, talán már ez is elég lenne hozzá, hogy a kávé a leghétköznapibb dolog legyen számára, de neki már a nagyszülei is ezen a területen dolgoztak, így ő is korán elkezdhetette megtanulni a különböző pörkölések hatását egy csésze fekete ízére.

Magát a természetes ízt olyan fontosnak is tartja, hogy mikor a kóstolón résztvevők a felszolgálóktól tejet és cukrot kértek, az előadását megszakítva magyarázta el, hogy az ízek érvényesülését mennyire rontják ezek a kiegészítők, és miért mondjon le róla most az is, aki egyébként kizárólag lattét fogyaszt.

Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo

A pörkölés szerepét az ízben pedig egy etiópiai mosott arabica világosra és sötétre pörkölt változatának összehasonlításával bizonyította. A kávékat borospoharakból kóstoltuk, és meglepődtünk az eredményen: a két pohárban annyira különböző ízvilágú kávét találtunk, hogy könnyedén elhittük volna azt is, hogy két kontinensről származnak, pedig csak a pörkölésük foka különbözött. A világos pörkölés nagyon virágos, nagyon gyümölcsös ízeket vonultatott fel, míg a pár fokkal intenzívebb pörökölésnél a virágos jegyek már teljesen elvesztek, a gyümölcsösségből ugyan maradt valamennyi, de sokkal komolyabb, zamatosabb, és kicsit karamellás lett tőle a kávénk.

A fenti mondatot olvasva beismerjük, hogy a kávé és bor jól összepárosíthatók. Ha gyakorlati szempontok nem is szólnak mellette, a leíró szókészletet illetően tagadhatatlan a hasonlóság: alig telt el egy óra a szkeptikus kezdéshez képest, és már olyan kifejezésekkel dobálóztunk a kávénk kapcsán is, amelyeket eddig legfeljebb borokat kóstolgatva tartottunk indolkoltnak. Vagy akkor sem. Olyannyira, hogy azt, hogy melyik volt a kedvenc kávénk, szinte le sem merjük írni, hiszen a zamatos Monsoon Malabar arabica kávé jelzői között több is modorosblog-esélyes: fás ízek, bőröket idéző aromák, monszun széllel szárított arabica. Kevésbé trubadúrlelkülettel leírva: nagyon jó kávé!

Az Elvis képét a címkéjén viselő borról ugyanezt nem tudjuk elmondani. A hírességekhez kötődő borok közül erre voltunk a legkíváncsibbak, Sofia Coppola és Alonso bora csak később kezdett érdekelni minket, pedig mindkettő sokkal jobb volt, míg az Elvis Cabernet leginkább arra érdemes, hogy „Elvis elhagyja az épületet"!

Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo
Fotó: Travelo

De végül a Király borának betudjuk azt a felismerést, amit az egész rendezvény legfőbb vonzerejének tartunk: hogy itt könnyen merjük hanyagolni a jól ismert neveket, és kísérletezünk ismeretlen vagy kevésbé ismert tételekkel, hiszen a VinCén egy-két kortynyi kóstolóadagot is tudunk kérni mindenből, nem kell egy-egy decikre elköteleződnünk, ahogy az a legtöbb boros fesztiválon megszoktuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.