Sárgamuskotályok és furmintok a tokaji szüreti napokon

bor
PUBLIKÁLÁS: 2012. október 02. 14:41
Két kóstolóval is jelentkeznek szombaton a Tokaji Borászok Asztaltársaságának tagjai: hat borászat a Tokaji Múzeum kertjében tart "illatos sárgamuskotály-bemutatót", míg a Dobogó Pincében a házigazdák mellett a Balassa Bor és a Gizella Pince mutatkozik be furmintokkal és hárslevelűkkel a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok keretében.

A Paulay Borház, a Hímesudvar, a Pinceköz, a Majoros Birtok, az Erzsébet Pince és a Benkő Borház által meghirdetett kóstoló ezúttal a három hagyományos tokaji fajta közül egy illatos szőlőre, a sárgamuskotályra fókuszál majd - mondta el az MTI-nek a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága elnöke.

Balassa István beszámolója szerint a múzeumkerti rendezvényen többek között kóstolható lesz a Paulay Borház idei murcija és 2011-es száraz muskotálya, az Erzsébet Pince félszáraz Muscat Lunée-je, a Benkő Borház kései szüretelésű 2011-es Vécsei muskotálya és a Hímesudvartól a szintén tavalyi, késői szüretből származó Malomfeli muskotály.

A szombat esti program vezetője Kanczler András, Tarcal és Tokaj hegybírója lesz, aki ismerteti a fajtát, valamint bemutatja a kóstolható borokat adó dűlőket is.

Szintén szombaton 18 órakor tart kóstolót a tokaji Dobogó Pincészet is, ahol a házigazdák mellett a Gizella Pince és a Balassa Bor mutatkozik be furmintból és hárslevelűből készített tételekkel.

Balassa István az idei szüretre kitérve elmondta, a 2009-es és 2011-es után az idei is nagyon meleg és száraz év volt. Lehet, hogy a klímaváltozás kézzelfogható jele, lehet, hogy csak véletlenek sorozata, de szeptember második hetére a szőlő elérte a 19 és 21 mustfok közötti érettséget, ezért szinte mindenki elindította a szüretet, hogy megfelelő sav-cukor arányú szőlőt szedjen a száraz borokhoz - fogalmazott a borász.

Mint hozzátette, a szőlő minősége nagyon jó, elérte a 2009-es, 2011-es szintet. A kedvező időjárás miatt a maximális tőketerheléssel dolgozók szőlője is viszonylag jó minőségben beérett, így el lehet mondani, hogy annak is jó a termése, aki mennyiségre, és annak is, aki minőségre termelt.

Tavaly a borvidéken alig készült aszú, mert minimális volt a botrytizálódás; olyan kicsi volt az aszúsodott szőlőszemek mennyisége, hogy nem volt érdemes kiválogatni őket - idézte fel.

Balassa István hozzáfűzte, a szárazság miatt idén is vastagabb a bogyóhéj, és 2011 után ismét úgy tűnik, az aszúsodást okozó botrytis nem tudja megtámadni a szőlőt. "Most folyamatosan kapjuk az esőket, így vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy - ha felváltva jönnek napsütéses és esős napok -, valamennyi aszúképződés várható, de nagy aszús évről nem lehet beszélni" - szólt a tokaji borászok várakozásairól.

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hagyományosan a térség legnagyobb borünnepe, melyen kóstolók, koncertek, szüreti felvonulás és számos egyéb program várja a közönséget péntektől vasárnapig.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.