Újra Budapest Európa Hollywoodja

Különlegesen szigorú óvintéz- kedések mellett újraindult a hazai és nemzetközi filmgyár- tás Magyarországon. A Dűne című szuperprodukciót és Oscar-díjas Deák Kristóf új al- kotását is az Origo stúdióban.
Különlegesen szigorú óvintéz- kedések mellett újraindult a hazai és nemzetközi filmgyár- tás Magyarországon. A Dűne című szuperprodukciót és Oscar-díjas Deák Kristóf új al- kotását is az Origo stúdióban.

A világon elsők között Magyarországon indult újra a nemzetközi filmgyártás az Origo Filmstúdióban, ahol jelenleg az év legjelentősebb produkciójának számító Dűne című sci-fi pótjeleneteit veszik fel az Oscar-jelölt Timotheé Chalamet, az Oscar-díjas Javier Bardem és Jason Momoa társaságában. A munkálatokat hónapokig tartó előkészületek előzték meg. A különleges óvintézkedésekről Tóth Mihály, a stúdió marketingigazgatója beszélt a Borssal.

Deák Kristóf Oscar- díjas rendező első nagyjátékfilmjét szeptemberben kezdik forgatni © Bors

– Gépi mérést végzünk, ez azt is jelenti, hogy lényegesen gyorsabban be tudnak jutni a filmes stábok az Origo területére. A nemzetközi filmstúdiók közül ez volt az első, ami ilyet bevezetett. 37,5–38 fokos sávban lévők is beléphetnek, de nekik azonnal COVID-tesztet kell csinálniuk – magyarázta Tóth, majd Kemény Ildikó, a Dűne és a Birds of Paradise című filmek hazai producere osztotta meg a pontos protokollt.

– Nálunk három dolognak kell megfelelni, hogy beinduljon a munka: reggel mindenki megkap egy online kérdőívet négy-öt kérdéssel, például hogy érzi magát, vagy volt-e fertőzöttek között. Nemleges válaszok után kap zöld utat. A második pont egy hőmérőgép a bejáratnál, amelyen mindenkinek át kell haladnia a belépés előtt. Az egyik film esetében egy erősebb, N95ös maszkot használunk, a másiknál elég az egészségügyi maszk. Tegnap forgattunk a Birds of Paradise-val a Vígszínházban. Nemcsak maszkot kellett vennünk, hanem műanyag szemüveget is, és annak a tetejére még egy műanyag pajzsot erősítettek. Nem mondom, hogy így könnyű dolgozni, de mindenki elfogadta – mesélte Kemény.

Jason Momoa is szerepel a Dűne címû szuperprodukcióban © IMDB

Az eseményen Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elárulta, 2019-ben a magyar filmgyártás rekordot döntött: a közvetlen gyártásra fordított összeg meghaladta a 164 milliárd forintot. Káel, Tóth és a Mindenki című filmért Oscar-díjjal elismert Deák Kristóf együtt avatta fel a stú­dióban a Csillagösvényt, ahol Kristóffal együtt további 11 magyar Oscar-díjas kapott csillagot a bejáratnál a híres hollywoodi Hall of Fame-hez hasonlóan. Továbbá egy fal állít emléket annak az 51 magyar származású alkotónak, aki szintén megkapta már az aranyszobrot. További különlegesség, hogy a hollywoodi stúdiórendszer atyja, Adolf Zukor és a magyar film nemzetközi hírnevét erősítő Andy Vajna irodájának replikáját is felépítették.

Andy vajna Danny DeVitóval © Bors

A tavaly elhunyt producer irodájába saját tárgyak is kerültek a hagyatékából, például két eredeti forgatókönyv, illetve a relaxációs golyói. Nem csak a nemzetközi filmes élet, a hazai is dübörög, Deák Kristóf első nagyjátékfilmjét szeptember közepén kezdi forgatni. A történetben több idős színész is játszik majd, ezért még inkább oda kell figyelniük a stábtagoknak.

A legsikeresebb magyar filmproducer emlékszobája © Bors

– Csak egészséges kollégákkal és emberekkel dolgozunk. A sminkes kollégák csak védőpajzsban, maszkkal, szemüvegben dolgozhatnak, a színészekkel pedig csak ők, a partnereik és én fogok kapcsolatba kerülni. Ha ezt betartjuk, nem lesz baj. Azok az idősebb színészek, akik az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetettebbnek érzik magukat, az első telefonnál elmondták, hogy nem szeretnének most ilyesmit csinálni, a vagányabbak igent mondtak. Többen a stábból átestek a koronavírus- betegségen, volt, akinek nem is volt annyi könnyű a gyógyulás, így mi triplán komolyan vesszük a szabályokat, mert pontosan tudjuk, hogy nem játék ez a betegség – mondta a rendező.