Aktuális

Nikolett a pecakirály: A férfiakat is lenyomja a vb-győztes női horgász

K. D.

Létrehozva: 2020.11.06.

Közel 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van jelen pillanatban Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors  hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy a folyópartra. Ezúttal a világbajnok Gyulánszki Nikolett-tel beszélgettünk.

Ha horgászat, akkor a legtöbb embernek egy borostás, pocakos férfi ugrik be azonnal, aki sörrel a kezében várja a nagy halat. Pedig már a nők körében is egyre népszerűbb ez a sportág. A közösségi oldalakon szép számmal látunk csinos hölgyeket, akik férfitársaikat megszégyenítő fogásokkal pózolnak. És nemcsak hobbiszinten ügyesek, hanem profi világversenyeken is remekelnek. Erre jó példa a finomszerelékes horgász, Gyulánszki Nikolett, aki a magyar csapat tagjaként tavaly aranyéremmel tért haza a dél-afrikai női világbajnokságról. 

Korai szerelem

A bajai pecás édesapja által már háromévesen belekóstolt a horgászatba, hatévesen pedig már versenyen is indult, és kilenc volt, amikor részt vett az első országos bajnokságán.

– Óriási versenyszellem van bennem. Mindig az a célom, hogy én legyek a legjobb. Már az iskolában is úgy tanultam, hogy nekem legyenek a legjobb osztályzataim, így nem volt kérdés, hogy a horgászatban is össze akarom mérni másokkal a tudásom – mondta a Borsnak Gyulánszki, aki már gyerekként is saját magának kötötte a szerelékét.

Tízévesen részt vettem az első világjátékokon, ahol az edzésen elment egy szép harcsám. Apukámat hibáztattam, aki a kötéseimet intézte. Mondtam neki, soha többé ne segítsen. Ő nem szólt semmit, de amikor hazaértünk a szállásra, az összes előkémet levágta, innentől kezdve magamnak köthettem.

Férfiuralom a sportágban

Bár valóban egyre népszerűbb a nők körében a pecázás, mégsem tudja még megközelíteni sem a férfiak létszámát. Ennek nemcsak az az oka, hogy a vízpart nem a legkomfortosabb, hiszen sokszor nomád körülmények uralkodnak, hanem az idő előrehaladtával egyre kevesebb idejük marad a hobbijukra.

– Én azt tapasztalom a magyar versenyzők körében, hogy inkább a gyerekvállalás élvez prioritást, majd minden idejüket a családjuknak szentelik – tette hozzá a világbajnok.

Pasikkal a parton

Mivel a versenyeken is kevés a hölgy, ezért Nikolett sokszor a férfiakkal is összeméri az erejét. Bár sokan azt gondolhatják, itt nincs akkora különbség a két nem között, mint mondjuk egy-egy fizikálisabb sportágban, ez nem igaz. 

– Teljesen máshogy gondolkodnak, ezáltal nagyon sokat tudok tanulni tőlük. Ha nem megy a hal, ők nem az etetőben keresik a hibát, inkább szereléket cserélnek vagy más csalifelhasználásban gondolkodnak. Ez a szemléletváltás vezetett arra, hogy megnyerjem a női ob-t. Persze az is hasznos volt, hogy valamennyi viadalon elindultam a férfiak között. A tőlük ellesett technikák, taktikák nagyban hozzájárultak a győzelmemhez – fogalmazott a harmincéves pecás.

Konditermi és futóedzések

A sporthorgászat nemcsak abból áll, hogy egész nap a vízparton ülve lógatják a pecabotot. Jelentős állóképességet igényel, hogy a versenyző bírni tudja a megpróbáltatásokat, ezért folyamatosan konditerembe járnak, futóedzéseken vesznek részt, hogy fizikálisan is minél jobb formában legyenek.

– Van olyan viadal, ahol négy óra alatt 280 halat fogok, folyamatosan emelgetem, tologatom a másfél kilós botot, amely a végére úgy tűnik, mintha ólomból lenne. Hogy bírni tudd, szükséged van mell-, váll- és hátizomra, emellett a törzsedet is erősítened kell, hogy ne fájduljon meg a derekad. Minél jobb az állóképességed, annál jobban bírod agyilag is a versenyt – zárta a sikeres sporthorgász.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083755_auto_resized.png
origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711658411
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090910_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyerekként is nehéz volt, na de most megbirkózol-e ezzel a helyesírási teszttel?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091834_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078457_auto_resized.png
metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088677_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711658411
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086012_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711658411
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080249_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Extrém drága kocsiban fotózták le Balogh Edinát, mindenkinek leesett az álla ettől a csúcsjárgánytól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei