Mentes élelmiszerek – valók ezek a cukorbetegeknek?

szénhidrát
PUBLIKÁLÁS: 2020. augusztus 14. 13:33
Az elmúlt években váltak igazán divatossá a „mentes” élelmiszerek: nem csak az élelmiszerallergiával, ételintoleranciával élők, gluténérzékenyek keresik az egy vagy több alapanyag (például cukor, gabonafélék, tojás, tej) kiváltásával készülő termékeket.

Az elmúlt években váltak igazán divatossá a „mentes” élelmiszerek: nem csak az élelmiszerallergiával, ételintoleranciával élők, gluténérzékenyek keresik az egy vagy több alapanyag (például cukor, gabonafélék, tojás, tej) kiváltásával készülő termékeket.

Az élelmiszergyártók, a vendéglátóhelyek, a cukrászdák az igényekre reagálva egyre színesebb palettát kínálnak.
Felmerülhet bennünk: jók ezek a cukorbetegeknek?

Egészségesebb, ha „mentes” termékeket eszünk?

Ez bizony komplex dolog, a kérdéseket nem lehet egyszerű IGEN vagy NEM válasszal elintézni.
Attól, hogy valami „mentes”, még nem lesz automatikusan cukorbetegnek való, hiszen a megjelölés vonatkozhat a cukormentességen kívül az állati eredetű alapanyagok elhagyására (vegán termékek), gluténmentességre, laktózmentességre, tejfehérje-mentességre, tojásmentességre.


Ha ilyen élelmiszert fogyasztunk, mindig legyünk tudatosak, ismerjük meg az összetevőket, és azok hatását a szénhidráttartalomra. Például a hús helyett használt csicseriborsó a vegán fasírtban tartalmaz plusz szénhidrátot. A tejpótló rizsitalnak mintegy kétszeres a szénhidráttartalma a tejhez képest, és a tejpótló italokat gyakran pluszban is édesítik gyümölcskivonattal, -sziruppal, ami szintén beszámítandó.
A gluténmentes pékáru, sütemény gyakran magasabb szénhidráttartalmú, ha a búzaliszt kiváltására köleslisztet, rizslisztet, kukoricakeményítőt használnak.

Ugyanakkor egy magliszttel, eritrittel készült sütemény szénhidráttartalma töredéke a normál verziónak, ezekből az alkalmi édességfogyasztáskor nyugodtan ehet a cukorbeteg is normál mennyiséget.
Jegyezzünk meg annyit, hogy a cukorbeteg is fogyaszthat a cukormentességen kívül mástól is „mentes” terméket, ha tisztában van annak szénhidráttartalmával, és a normál verziótól gyakran eltérő vércukoremelő hatásával. Úgy általában nem jelenthető ki, hogy ezek a termékek egészségesebbek, de örömteli, hogy sok új vagy újra felfedezett értékes alapanyagot illeszthetünk általuk az étrendünkbe.

Trendi napindítás – smoothie-k, ízesített kávék

A folyékony táplálék is az étrendünk része, sőt, sokan a teljes reggelit elintézik egy kávéval, tejes itallal. Egészségtudatos választásnak tűnnek az otthon, frissen készülő smoothie-k, frissen facsart gyümölcslevek, házi szörpök. Vigyázat, a gyümölcsök természetes cukortartalma miatt egy-egy pohár italban akár 10-30 g egyszerű cukor is lehet! A „cukormentes gyümölcsszörp” vagy „cukormentes gyümölcsital” sajnos fából vaskarika: vagy cukormentes, és akkor gyümölcs helyett aromával ízesítik, vagy gyümölcsből készült, és akkor biztosan tartalmaz (akár jelentősebb mennyiségű) cukrot.


Az étkezés kiváltására nagy mennyiségű tejes ital fogyasztása, főleg a reggeli órákban kevéssé ajánlott. A cappuccinóval, tejeskávéval elfogyasztott 5-15 gramm cukrot ráadásul oldott formában visszük be, így gyors felszívódásra, hirtelen vércukoremelkedésre számíthatunk.
A boltokban elérhető ízesített kávék hozzáadott cukortartalma igen jelentős, akár 3-4 kockacukornyi mennyiség is lehet 1 deciliterenként.
Az energiaitalok szénhidráttartalma a legmagasabb, egy dobozban akár 35-45 gramm cukor is lehet! Vannak már cukormentes energiaitalok is… de javaslom, inkább igyunk egy jó minőségű kávét élénkítésre, és igyunk a nap során elegendő vizet, ízesítetlen teát a szomjunk csillapítására.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.