Igazi csoda: az orvosok abortuszra ítélték az ikreket, mégis makkegészségesen jöttek világra

A brit Hayley Bevan az első ikerterhessége után elveszítette az egyik babáját, ezt követően pedig egy cisztát távolítottak el a petefészkéből, így az orvosok világosan megmondták neki, hogy nem lehet több gyermeke, még mesterséges megtermékenyítéssel sem.

Mégis megtörtént a csoda, hiszen 2017-ben két pici szív dobogott a 32 éves Hayley pocakjában, akik ráadásul természetes úton fogantak meg – számolt be a történetről a The Sun című lap. Sajnos azonban az orvosok nem sok jóval kecsegtettek: mivel a magzatok egy úgynevezett iker-iker transzfúziós szindrómában szenvedtek, legfeljebb 10 százalék esély volt a túlélésükre, és még kevesebb arra, hogy egészségesen jöjjenek világra.

Ezért is szorgalmazták a dokik az abortuszt – Hayley azonban nem hallgatott rájuk, és bízott az aprócska esélyben.

Az egyik baba pumpálja a másiknak a vért

Az iker-iker transzfúziós szindróma egypetéjű ikreknél fordul elő: a magzatok folyamatos összeköttetésben állnak egymással, közös az érrendszerük is. A betegség miatt az egyik iker folyamatosan vért pumpál a másiknak, így egy idő után vérveszteség alakul ki nála és a fejlődése lelassul. A másik babánál pedig vértúltöltöttség miatt keringési problémák merülhetnek fel.

A terhesség 25. hetében még súlyosabb lett a magzatok állapota, ezért egy sürgősségi lézeres beavatkozással szétválasztották a kicsik vérkeringését. Az orvosok ekkor 33 százalék esélyt láttak arra, hogy mindkét baba túléli a beavatkozást, ám csodák csodájára egy hónappal később bebizonyosodott, hogy a műtét sikeres volt. A szülés komplikációk nélkül lezajlott, és noha a babáknak egy darabig lélegeztetőgépen kellett lenniük, mára teljesen egészségesnek számítanak.