Hős

Álmokat is szállít a BKV trolibuszvezetője: „Olyan csodákat hozunk létre, amit sokszor én magam sem hiszek el”

Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2023.06.06.

Módosítva: 2023.08.04.

Viktor 30 éve vezet trolit, ám 2007-ben úgy döntött, hogy az emberek szállítása mellett szeretne segíteni is nekik. Innen jött az ötlet, hogy ne csak utasokat, álmokat is szállítson: így lett belőle Álomszállító, aki mozgáskorlátozottaknak segít különleges élményekkel.

Viktor szenvedélye a vezetés. Immár 30 éve erősíti a BKV csapatát, mint trolibuszvezető, 2007-ben azonban úgy érezte, hogy kevés neki ez a munka, és szeretne egyéb hasznos módon is segíteni az embereken. Ekkor találta ki, hogy mozgássérült embereknek fog segíteni eszközökkel és utazással, legyen az kórházba, külföldi műtétre való eljutás vagy akár élményautózás, repülés, driftelés. Talán éppen ezért is kapta az Álomszállító nevet, hiszen sok mozgássérült számára mindez Viktor nélkül csupán álom lenne.

Viktor 30 éve dolgozik a BKV-nál mint trolibuszvezető. / Fotó: Beküldött fotó

Főállása a trolivezetés, hivatása az álomszállítás

Viktor önmagáról úgy gondolja, hogy főállása a trolivezetés, hivatása pedig, hogy speciális igényű emberek álomszállítójaként ténykedik. Az Álomszállító nevet épp egy olyan embertől kapta, akinek sokan segített, majd ezen ötlettől vezérelve öt éve hivatalosan is elindította az Álomszállító Alapítványt, mellyel már rengeteg ember életét tette jobbá. 

Úgy éreztem, hogy csak trolivezetőként unalmas az életem, mert körökön keresztül megyek és nem szólok senkihez. Éreztem, hogy ez nem nekem való. Szerettem volna beszélgetni az emberekkel és hasznos dolgot csinálni. Így kezdtem el mozgássérült embereket szállítani, majd egy idő után ralizni, driftelni és repülni vittem őket

– árulta el a Ripostnak Viktor, hogyan is indult álomszállítói pályafutása. 

- Elkezdtem kitalálni, hogy mivel tehetném boldogabbá ezeket az embereket, azon kívül, hogy szállítom őket. Így jutott eszembe, hogy a kerekesszékes emberek talán sosem tapasztalhatják meg, hogy milyen egy sportautóban száguldani, sétarepülni vagy épp hajókázni. Épp ezért azt tűztem ki célul, hogy ha csak egy napra is, de megadom nekik ezt az élményt, ezt az álmot - árulta el Viktor.

Viktor azonban nem egyszerűen sofőrködik, illetve szervezi az élményeket: ő maga gyűjti össze az álmok valóra váltásához a pénzt is. Szerencsére sokan vannak, akik segítenek neki ebben.

Átlagos emberek segítségével olyan csodálatos dolgokat hozunk létre, amit sokszor én magam sem hiszek el

- Az alapítványommal már 24 millió forint értékben sikerült segédeszközöket ajándékoznom rászorulóknak, de az is gyakori, hogy egy külföldi műtétre való kijutásra gyűjtök, vagy épp élményautózást, élményrepülést finanszírozok belőle – részletezte Viktor. 

Viktor mozgássérülteknek segít alapítványával. Fotó: Beküldött fotó

„Ha az emberek összefognak, abból nagy dolgok születnek"

Brandt Viktor Álomszállítóként úgy tapasztalja: csak idő kérdése, és minden jó ügyre össze lehet gyűjteni az elegendő pénzt. Egy-egy álom megvalósításához elég párszáz ember, és nekik is csupán 1-2000 forintot kell beadniuk. Vallja: ha az emberek összefognak, és a sok kicsit összeadják, abból nagy dolgok születnek.

- Én azt vallom, hogy mindenre össze tud gyűlni az összeg, csak idő kell hozzá. De persze karácsonykor például sokkal gyorsabban összegyűlik a szükséges összeg, mint máskor, amire figyelek is posztoláskor – árulta el az álomszállító trolibuszvezető, aki most egy kisfiút és családját fogja kivinni egy kollégájával Barcelonába Nazarov műtétre, ráadásul nem is akárhogy. Az útra gyűjtést szerveztek és lakókocsit béreltek, hogy a műtét egész ideje alatt kint lehessenek a családdal és haza is tudják őket hozni. Munkájának eredményét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy hónap lefolyása alatt a barcelonai útra összegyűlt már közel 1 millió forint.

Viktort egyébként egyre többen keresik meg, emiatt van, hogy valamire nemet kell mondania, hiszen olykor napi 12 órát vezeti a trolit, és ő sem mindenható. Persze amikor csak lehet, segít, és sokszor magától megy oda valakihez, akin látja, hogy mozgássérült, és ajánl fel neki segédeszközt teljesen ingyen. 

Nagyon szerteágazó és színes az alapítványi munka. Van, hogy egy családot viszek el magánjellegű kirándulásra, akik máshogy nem tudják megoldani, vagy kórházba szállítok valakit, esetleg segédeszközöket szállítok vagy épp élményekhez juttatom őket

– mesélt a munkájáról Viktor, akinek a neve hamarosan jobban összefonódik az Álomszállító fogalommal, mint a BKV-val.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek