Aktuális

A kertészkedés felér egy kondibérlettel

Bors

Létrehozva: 2019.04.22.

Gondolta volna, hogy a házimunka mennyire átmozgatja az egész testet? Azért a reggeli tornáról sem szabad megfeledkezni, hogy alaposan bemelegítsük az izmainkat, mielőtt nekilátnánk a lakás vagy a kert rendbetételének.

Forrás: iStock (képünk illusztráció)

Nem kell föltétlenül kondibérletre költeni, hogy formába lendüljünk, és megmozgassuk az összes izmunkat. Belegondolt már abba, hogy például a kerti munkák közben mennyit emel, guggol és hajlong?

Edzőterem helyett

Pontosan ezért az egyik legjobb edzés, ha ilyenkor kimegy az udvarra és rendbe teszi a területet, füvet nyír, virágot ültet vagy palántáz.

Ezek általában felérnek azzal, mintha heti egyszer-kétszer eljárna sportolni, így tavasszal ezt érdemes kihasználni. Ám az se keseredjen el, akinek nincs kertje, a porszívózás, a törölgetés vagy az ablakpucolás hasonlóan in­tenzív mozgásforma.

Kezdje tornával a reggelt!

A jó hír, hogy rengeteg olyan tízperces reggeli torna van akár idősebbeknek is, amelyet otthon, ülve is el lehet végezni.

Ezek a mozdulatok nem erőltetik meg túlságosan az izmokat és az ízületeket, így biztonsággal végezhetők. A gyakorlatokat addig csináljuk, amíg jólesik, ne erőltessük meg magunkat! 

1. Végezzünk óvatos fejkörzéseket: először csak előre-hátra billentsük a fejünket, majd óvatosan balra és jobbra. Ezután szépen lassan körözzünk párat mindkét irányba.

2. Üljünk le egy székre, és a csípőnk mellett támasszuk meg a kezünket. A lábunkat felváltva emeljük fel, ameddig csak tudjuk. Ezt végezzük el párszor. Majd ismételjük meg ugyanígy, de amikor felemeltük a lábunkat, nyújtsuk is ki, amennyire tudjuk.

3. Emeljük fel a fejünk fölé a kezünket, majd először a jobb bokánk felé hajoljunk, egyenesedjünk vissza, majd a bal felé. A mozdulat legyen lassú, nem megerőltető, és csak addig hajoljunk, ameddig bírunk.

4. A bal kezünket nyújtsuk az ég, a jobbot pedig a föld felé, majd óvatos karlendítéssel cseréljük meg a két kezünket, ez a mozdulat a vállakat dolgoztatja meg. Ezután jöhet az óvatos karkörzés előre és hátra is.

5. Tegyük tarkóra a kezünket, majd a két könyököt közelítsük egymáshoz az arcunk előtt.

Helyreállítja a testet 

A normális testtömeg megtartása mellett a rendszeres mozgás helyreállítja a vérnyomást, és jó hatással van az anyagcserére is. A mozgás hiánya előbb-utóbb komoly betegségekhez is vezethet, ilyen például a szív- és érrendszeri probléma, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, és a zsíranyagcsere zavarok. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek