A csokoládé-fogyasztás okozta esetleges (egyébként teljesen felesleges) lelkifurdalást csökkentheti az alma és a piros gyümölcsök értékes jelenléte. Habverőre fel!
Hozzávalók:
- 40 dkg fehércsokoládé
- 6 db tojás
- 10 dkg cukor
- 6 csomag vaníliáscukor
- 5 dl habtejszín
- 4 db zselatinlap
- 0.3 dl rum
Fahéjas gyümölcsmártáshoz:
- 20 dkg friss vagy fagyasztott piros gyümölcs (eper, málna, szeder, ribizli, áfonya)
- 10 dkg cukor
- 1 kk őrölt fahéj
Tálaláshoz:
- 2 db alma
- 1 db citrom leve
Elkészítés
Vízfürdőt készítünk: egy akkora lábast keresünk, amekkorába belefér az a tál (ne műanyag legyen), amelyikben dolgozunk. A lábas aljára vizet öntünk, felforraljuk, ebbe helyezzük a tálat (fém vagy jénai), amelyben dolgozunk. Így az alapanyagaink nem égnek le.
Ebbe a vízfürdőbe tett egyik edényben felolvasztjuk a csokoládét. Ezután egy másik tálat veszünk elő, és egy habverővel a tojássárgát, a cukrot, a vaníliás cukrot keverjük habosra a vízfürdőben, majd a forró vízről levéve még addig kevergetjük, amíg langyosra nem hűl.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tejszínt szintén. A zselatinlapokat beáztatjuk, a rumot felmelegítjük, elvegyítjük benne a kinyomkodott zselatint, és az egészet a tojásba keverjük. Ebbe dolgozzuk bele a csokoládét, majd óvatosan a habokat is.
Formába öntjük, és hűtőszekrényben legalább 4 órán át dermedni hagyjuk. Közben a cukorral és a fahéjjal összefőzzük a piros gyümölcsöket, passzírozzuk, hagyjuk kihűlni a szirupot. Közvetlenül a tálalás előtt gerezdeket vágunk az almákból, bekenjük citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Tálalás
A fehércsokoládé-habból galuskákat szaggatunk, tányérra rendezzük, díszítjük az almaszeletekkel, és meglocsoljuk az almát a vörös fahéjas mártással.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.