Vélemény

Vélemény: Undor

Szekeres Tamás

2014. április 2. szerda 13:00

"Tudod, amikor az első gyerekem kiment egyetemre, azért imádkoztam, hogy visszajöjjön. Most, amikor a második is külföldre nyert felvételt, már azért imádkozom, hogy csak maradjon kint.”

Néhány hete a Bors a vasárnapi számában egy jegyzetben már foglalkozott a külföldön dolgozó magyarok szavazásának problémáival. Kollégám akkor arról írt, hogy a kormány választási trükkjei közül ez a legocsmányabb (bár az ellenzéknek még ahhoz sem volt elég esze, hogy ezen a ponton támadjon), hiszen gyakorlatilag lehetetlenné teszi sok-sok honfitársunk számára a voksolást.

Kinek van ugyanis kedve több száz kilométert utazni azért, hogy leadhassa szavazatát? Ráadásul joggal él a gyanú, hogy akiknek külföldre kellett menniük új életet kezdeni, vagy új munkahelyet keresni, azok nem túl hálásak annak a hatalomnak, amelyik miatt erre kényszerültek.

De úgy látszik, ennél is rosszabb a helyzet. Ugyan a választási bizottságtól kapott adatok szerint csak minden 16–17. külföldön dolgozó magyar vesz részt a választásokon, de még azok közül is csak kevesen voksolnak, akiknek „helybe viszik” a lehetőséget. (A londoni 80 ezer magyarból hatezernél is kevesebben.) Ennek pedig kimondva-kimondatlanul két oka van.

Egyfelől, hogy sokan úgy éreznek, mint itthoni honfitársaik egy jó része: Orbánt elzavarnák, de Mesterházyt és Vonát a hátuk közepére sem kívánják, s valljuk be, ez eléggé érthető álláspont. Másrészt pedig, s ez még rosszabb talán, sokak már megundorodtak attól, ami itthon megy, magasan tesznek arra, hogy mi történik a hazájukban. Nekik Magyarország már csak az a hely, ahol szerencsétlenebb sorsú rokonaik, barátaik ragadtak.

Egy barátom mondta nekem nemrégiben: „tudod, amikor az első gyerekem kiment egyetemre, azért imádkoztam, hogy visszajöjjön. Most, amikor a második is külföldre nyert felvételt, már azért imádkozom, hogy csak maradjon kint.”

Sírni lenne kedvem.

(Cikkünket itt olvashatja)

További cikkek

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Alekosz: Megérintett Márki-Zay karcossága

metropol.hu

A jég alatt találták meg az eltűnt tanár holttestét Tatabányán

travelo.hu

Miért érdemes a tavainkat télen is meglátogatni?

vg.hu

Elveszítette vagyonát a bitcoinmilliomosok negyede

szon.hu

A levegőből figyelnek a zsaruk Nyíregyházán! Ennyi ember bukott le! (videó)

mindmegette.hu

5 ok, amiért ma is imádjuk gyerekkorunk kedvencét, a kenőmájast

origo.hu

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadósosztályzatot a Fitch Ratings

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

sport.mandiner.hu

Dánia ráfizetett a „sunnyogásra”: Svédország-Spanyolország lesz az Eb- döntőben!

origo.hu

Fontos bejelentést tett egy népszerű hazai áruházlánc a SZÉP-kártyákról