Vélemény

Vélemény: Elég volt!

Hofmeister Zoltán

2013. szeptember 9. hétfő 08:25

Augusztus 31.: Nem tudott bevenni egy kanyart és egy vendéglő teraszába csapódott Lábatlanban egy 83 éves sofőr. Dominikát mentőhelikopter vitte kórházba.

Szeptember 7.: Egy 69 éves férfi kocsijával a győri női kosarasokat szállító buszba csapódott. Ketten meghaltak, az egyik játékosnak amputálni kellett a lábfejét, tizenöten megsérültek.

Szintén szombaton autóbalesetet szenvedett Pilisvörösvárnál Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje. A 88 esztendôs Buzánszky egy teher­- autónak ütközött, a kocsit ő maga vezette, amely egy álló kamionnak ment neki.

Vajon mi a közös mindhárom balesetben? Igen, az idős sofőrök. Félreértés ne essék. Nem azt mondom, hogy valaki csak azért, mert elmúlt 60, 70 vagy 80 éves ne vezethessen. De azért itt valami nagyon nem stimmel.

Egy kutatásban közel háromszáz, 60 és 70 éves kor közötti ember autóvezetési képességeit vizsgálták. A hetven felé közeledőknél már kimutathatóan csökkent a mozgások észlelési képessége, a különféle jelzőtáblák értelmezésének gyorsasága, és gyakran lehetett tetten érni térbeli tájékozódási zavart is. Ezeket a hibákat az agy műkö­désének lassulásával hozták összefüggésbe a kutatók.

Ahogyan hallottam már olyan futóról, aki nyolcvanévesen teljesítette a maratoni távot, úgy bizonyára az idős sofőrök között is vannak, akik hiba nélkül vezetnek.

DE! Egy vérnyomásméréssel, egy EKG-val meg egy szemészeti vizsgálattal egészen biztosan nem lehet megítélni, hogy ki az, aki alkalmas és ki a, aki életveszélyt jelent a közutakon.

Kedves jogalkotók! Az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogy mindany­nyiunk érdekében tessenek szíves mi­- nél gyorsabban kitalálni valami épkézláb módszert a helyzet megoldására. Nem kell több halál!

További cikkek

Ez is érdekelhet

kemma.hu

Többen rosszul lettek a komáromi akkumulátorgyárban - kivonultak a tűzoltók

ripost.hu

Covidos kismama: először szólalt meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

origo.hu

Meghalt Michel Subor, Godard A kis katona című filmjének sztárja

magyarnemzet.hu

Deutsch Tamás: Aggasztó és biztató elemek egyaránt voltak a Macron-beszédben

kisalfold.hu

Újszülöttjét nem láthatta az édesanyja, 25 évesen hunyt el a Covid miatt a bakonykoppányi nő

origo.hu

Megmenekült a pusztulástól az Óratorony-szikla

nemzetisport.hu

Chelsea: Werner nem érti, miért így viszonyulnak hozzá a szurkolók

origo.hu

Újabb áruházlánc hajt végre béremelést Magyarországon

mandiner.hu

Blinken egységre szólította fel az ukránokat az orosz fenyegetéssel szemben

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában

life.hu

Megszólalt Kulcsár Edina: elmondta, hogy jött össze G.w.M-mel

origo.hu

Nem mindennapi hagyomány az ortodox vízkereszt ünnepe