Lazac, naphal, pisztráng! Sütve, grillezve karácsonyra!

halászlé
PUBLIKÁLÁS: 2022. november 28. 13:42
Előző év végén arról szóltak a hírek, hogy folyamatosan növekszik a halfogyasztás, melynek gazdasági szerepe is van, de még így sem érjük el az európai átlagot. Pedig a hazai fajtákon kívül ma már olyan kínálat van a jófajta halasboltok pultjain, melyek közül egy-egy szelet hétköznap is kerülhetnek a tányérunkra, nem csak karácsonykor. Íme a lehetőségek!

A halevésre meg kell érni, legalább is dietetikusunk ezt vallja, viszont azt is jelzi, hogy ennek már a gyerekkorban meg lehet ágyazni. Érdemes minél hamarabb megtanítani a gyerekeket a biztonságos, szálkamentes halfogyasztásra és arra, hogy a halak jóízűek, nem büdösek, sokkal inkább tápláló és könnyen emészthető ételek forrásai.

Forrás: Robert Owen-Wahl / Pixabay

Hogy jobban odafigyeljünk az itthon is fellelhető, egyre tágabb halkínálatra, jó alkalmat kínál a karácsonyi időszak, amikor a klasszikus ünnepi fogások mellé becsempészhetünk néhány újszerűbb ételt is. Nem kell rögtön a nyers hallal is készülhető sushira gondolni, mint abban az emésztést segítő tablettareklámban, ahol villára szúrva falatozzák a mű rizstekercset, de bizony van egy-két nagyon finom halas fogás, ami talán a válogatósabb étkezőknek is tetszeni fog.

A hal, mint szimbólum

Szenteste a legtöbb családnál valamilyen formában hal kerül az ünnepi asztalra. Ennek többféle magyarázata is van. A vallási szál mögött az húzódik, hogy a hal a megtért és megkeresztelt embert jelképezi azáltal, hogy Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette. A hal motívum egyszerre jelképezi Jézus Krisztust, a feltámadt Krisztusban való hitet és azokat is, akik őt követik. A néphagyomány szerint a hal pikkelyei bőséget ígérnek az új évre, a gyors mozgású állat az új évben hasonló előrehaladásra serkenti a ház népét is, amennyiben halat lakmároznak az ünnepi asztalról.

Európa keresztény országaiban is hagyománynak számít a karácsonyi halfogyasztás, bár az adott ország, nemzet szokásainak és gasztrokulturális hagyományainak megfelelő receptúrákkal. Ebben nagy szerepet játszik a tengerek közelsége és ezáltal a halakhoz való könnyebb hozzáférés is. Nézzünk néhány példát közelebbi és távolabbi szomszédainktól.

Halászlé, nem halászlé, gravlax és haltepertő

A halászlé, halleves a lengyeleknél is bevett, míg az oroszok blinit, vagyis lazaccal és kaviárral töltött palacsintát esznek. Németországban a kaviárt pirítóssal tálalják, de ezt inkább előételként eszik, ahogyan a kagylóból, rákból készült salátát is. A norvégok a fehér húsú, sózott, szárított halas ételt, a lutefisket, vagyis lúgos (lúgban áztatott) halat kultiválják. A finneknél is számos halas étel kerül az asztalra a többi karácsonyi étek mellett, mint például a graavilohi (sós lazac), a sillisalaatti (heringsaláta) vagy a lipeäkala (ami hasonló módon, lúgban puhára áztatott tőkehalat jelent).

A friss olaszos halleves, ami nem halászlé - Csencsits Forrás: Travelo.hu / Fillinger G. Dóra

A mi jelenlegi kedvencünk a házi füstölésű lazac, mely csodával határos módon alig veszít a méretéből a füstölés ideje alatt, így már egy kisebb darab lazacderékkal (kb. három ujj vastagságú) vagy lazacvéggel (ami olcsóbb) is kipróbálhatjuk.

A másik favorit pedig a haltepertő, ami készülhet pontyból, harcsából, vagy erősebb húsú afrikai harcsából (ami nem a pangasius). Mi az utóbbival próbáltuk ki a receptet, ami szerint egészen vékony csíkokra vágtuk a halfilét, halfűszerrel és egy kis friss citromlével fűszereztük. Hagytuk állni pár percig, míg egy nagyobb tálban összekevertük a lisztet, a kukorica-, vagy burgonyakeményítőt, fehérborsot, fokhagymaport és őrölt pirospaprikát. Nem apróztuk el, a fűszerezett halcsíkokat a lisztes keverékbe döntöttük és alapsan átforgattuk az egészet.

Forrás: Haludvar / Facebook.com

Miután minden csíkot befedett a fűszeres liszt, a fritőz kosarába raktunk egy maroknyi halacskát (a felesleges lisztet leráztuk róluk), és 1-2 perc alatt ropogósra sütöttük a csíkokat. Papírtörlőre szedtük, kóstolás után sóztuk, mehetett rá még egy kis citromlé és már kész is volt a felpöndörödött, ropogós haltepertő.

A következő év hala választás már javában zajlik

A Magyar Haltani Társaság (MHTT) folytatva a hagyományokat a 2023-es évre is meghirdette „Az Év Hala" választást, és ezúttal is három halfaj közül kerül majd ki a győztes. A három halra, mely a lápi póc (Umbra krameri), a sügér (Perca fluviatilis) és a Selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) december 31. déli 12 óráig adhatjuk le a szavazatainkat.

A halakat főleg azért is esszük szívesen, mert húsuk jellemzően alacsony zsírtartalmú, és jó minőségű fehérjével látja el a testünket. Viszont az is igaz, hogy a halzsír (egy zsírosabb hal esetében, mint a magyarok egyik kedvencénél, a pontynál) nem teljesen azonos a sertés vagy más haszonállatok zsírjával, mivel jóval kedvezőbb a zsírsav-összetétele. Bár a hidegvízi, mélytengeri halak zsírja, húsa ilyen szempontból a legértékesebb, azért a hazai, édesvízi fajtákra sem lehet panaszunk. Már, ha hozzájuk jutunk, és a tányérunkra kerül.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.