Ezeket feltétlenül meg kell kóstolnod, ha Ausztria mesés vidékén, Karintiában jársz!

PUBLIKÁLÁS: 2024. június 24. 07:30
Ausztria napsütötte déli tartományában, Karintiában fenséges fogások születtek az Alpok és az Adria konyhájának találkozásából. A legfontosabb alapanyagok a gabonafélék, a tejtermékek, a húsok és a helyi halak. A kulináris kínálatot az évszakok váltakozása és a régiók sajátosságai is befolyásolják.

Lazacpisztráng (Karntner Laxn)

A kristálytiszta természetes tavakban és gyors folyású hegyi patakokban élő pisztrángok legkiválóbbikát pettyes mintázatáról lehet felismerni. A pisztráng (Forelle) és a lazacpisztráng (Laxn) mellett számos vendéglőben kínálnak hagyományos halételeket pl. szajblingból (Saibling) is.

Fokhagymás pisztráng brokkolirózsák ölelésében Forrás: Halmos Mónika

Szalonnás kence (Sasaka)

Az Alpok–Adria-konyha klasszikusa az első osztályú húsos füstölt szalonnából készített krém, amelyet általában teljes kiőrlésű házi kenyérre kenve fogyasztanak, ám helyenként a töltött tésztatáskára is ezt teszik, olvasztott vaj helyett. A borkimérésekben (Buschenschank) borkorcsolyának kínálják, de síkunyhóban (hüttében) is megkóstolhatod. Karintiában ugyanolyan kedvelt, mint Szlovéniában, ahonnan a neve (Sasaka) származik.

Az alapváltozathoz 45 dkg füstölt hasaalja szalonnát húsdarálón áthajtanak, majd összekeverik 10 dkg sertészsírral, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 kis fej finomra vágott hagymával és sóval, borssal.

Töltött tésztatáska (Karntner Kasnudel)

Az egyik legismertebb helyi specialitás. Régen az eladósorba került lányoknak a tészta fortélyos összecsippentésének bemutatásával kellett bizonyítaniuk a házasságra való alkalmasságukat. Többnyire krumplis, sajtos vagy húsos töltelék, de van, ahol aszalt körte kerül bele. Olvasztott vajjal meglocsolva fogyasztják.

A töltött tészta a tartomány egyik gasztrohíressége Forrás: Shutterstock/Jo Gerken

Lesachtali kenyér, gailtali szalonna és sajt

A tartomány nyugati részén található Gailtal és Lesachtal 2016 tavasza óta az Alpok–Adria régió első számú slow food travel úti célja. A Gail-völgy nevezetessége a szalonna, a ropogós héjú Lesach-völgyi kenyér sütési kultúrája pedig felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A Karintia és a Slow Food International közös projektjéhez csatlakozó településeken szalonnaszemináriumon, malomtúrán és kenyérsütő tanfolyamon vehetsz részt. Ne hagyd ki a szalonnalevest (Gailtaler Specksuppe) és az eredetvédett Gail-völgyi sajtból készített levest (Gailtaler Käsesuppe) sem!

Villachi búcsús leves (Villacher Kirchtagssuppe)

Ez a sáfránytól sárga, legalább háromféle húsból főzött zöldséges levest savanykás tejföllel gazdagítják, és a tartomány második legnagyobb városának vendéglátói „kötelezően" elkészítik a július utolsó hétvégéjén kezdődő villachi búcsúhétre. (Ez Ausztria legnagyobb szabású, turisztikai látványosságnak számító hagyományőrző rendezvénye.)

Fahéjas kuglóf (Reindling)

A karintiai konyha igen bátran vegyíti az édes és savanykás ízeket. Így pl. a villachi sárgalevest számunkra meglepő módon egy fahéjas-mazsolás kuglófszerűséggel tálalják. Ez hagyományosan úgy készül, hogy kinyújtott kelt tésztát megkennek a töltelékkel, feltekerik, és csiga alakban sütik meg egy Reindl nevű edényben. Húsvétkor a sonka és a torma elmaradhatatlan kísérője.

A fahéjas kuglófként ismert reindlinget hagyományosan húsvétra sütik a karintiai háziasszonyok Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Dark Art Studio/Shutterstock. No use without permission./Dark Art Studio

Húsételek Glockner-bárányból és Nockalm-marhából

Ha nem is mindegyik alpesi menedékházban, de néhány válogatott hüttében olyan téli specialitásokat is kipróbálhatsz, mint a hegyi legelőkön tartott aromás húsú Glockner-bárányból és Nockalm-marhából készült sültek.

Karintiai egytálétel (Ritschert)

Ez az árpagyöngyből (gersliből), babból és füstölt húsból álló paraszti egytálétel az Adria felé távolodva sem ismeretlen: Szlovéniában ričet a neve. Annyira laktató, hogy garantáltan feltölt energiával a síeléshez, és a cirbolyapálinka sem fog megártani, ha előtte ezzel alapozol!

A ritschert jellegzetes karintiai étel, de Szlovéniában is ismerik és előszeretettel főzik Forrás: Shutterstock/padu_foto

(Forrás: mindmegette.hu)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.