Végérvényesen eltűnhet a spanyol nemzeti étel, a paella készítéséhez hagyományosan használt rizs, az Európai Unió ugyanis betiltotta azt a szert, amelytől a gazdák használtak, hogy megakadályozzák egy agresszív gombabetegség terjedését - írja a vg.hu.
Az arroz bombát vagy bomba rizst szinte kizárólag Spanyolországban termesztik, de a pyricularia gomba miatt a tavalyi termés csak a fele volt a tízéves átlagnak valenciai termelők beszámolói alapján.
Egy termelő szerint a bomba rizs „nagy valószínűséggel el fog tűnni, mert termesztését ellehetetlenítik a szabályozások".
Az Európai Bizottság már meghátrálásra kényszerült: Ursula von der Leyen elnök kedden javasolta, hogy vonják vissza a növényvédő szerek használatának felére csökkentésére irányuló uniós tervet.
A bomba rizs ára a termés drasztikus visszaesése miatt három év alatt megduplázódott, és kilónként már öt euró felett (több mint 1900 forintért) árulják a boltokban.
Azért használják előszeretettel más fajták helyett a paella főzéséhez, mert melegítéskor „harmonikaszerűen tágul", ezért nehéz túlfőzni, magyarázta Rafael Vidal ismert paella szakács, aki tanfolyamokat tart a leginkább tengergyümölcseivel, nyúllal, csirkével, zöldbabbal és vajbabbal készülő étel főzéséről.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.