Illatos karácsonyi finomságok Ausztriából – így készítsd el!

tél
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 21. 13:28
Akárcsak nálunk, Ausztriában is elmélyülten és szeretettel várják a karácsonyt. Vásárok, sütemények, adventi koszorúk és más karácsonyi hagyományok kísérik az év legszebb időszakának varázsát. Már előkerültek a tradicionális karácsonyi finomságok receptei is, amelyeket most meg is osztunk veletek, hogy a vaníliás kifli vagy a forró puncs illata átjárhassa az otthonotokat.

Vaníliás kifli

A legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi sütemények közé tartozik Ausztriában. Ha mi magunk készítjük, a konyhát megtöltő illatok garantáltan segítenek ráhangolódni a karácsonyra. Az elkészítési ideje nagyjából 1 óra, és a megadott mennyiségű hozzávalókból kb. 2 tepsi sütemény jön ki.

Forrás: Bernadette Wurzinger/Pixabay

Hozzávalók:

160 g vaj
50 g porcukor
70 g darált dió
200 g liszt
3 ek. vaníliás cukor

Elkészítése

Az átszitált lisztet és porcukrot keverjük össze a vajjal, majd gyúrjuk sima tésztává és adjuk hozzá a diót. Formázzunk egy hengert és hűvös helyen hagyjuk pihenni kb. 30 percig. Ezt követően formázzunk golyókat, majd kis hengereket a tésztából, végezetül pedig a hengerek végét elvékonyítva alkossunk kis kifliket. Helyezzük a sütőlapra, majd előmelegített sütőben (200 °C) süssük 10 percig. A kifliket még melegen vegyük le a sütőlapról és forgassuk meg a vaníliás porcukorban.

Kókuszcsók

Az egyik legosztrákabb karácsonyi édesség ez a 20 perc alatt elkészülő finom és puha csókocska. Bár megvehetjük a voltban is, de elkészíteni sokkal élvezetesebb.

Forrás: austria.info

Hozzávalók:

3 tojásfehérje
200 g porcukor
200 g kókuszreszelék
1 tk. citromlé

Elkészítése

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a porcukrot, hogy sűrű krémet kapjunk. Ebbe a krémbe keverjük bele a kókuszreszeléket és a citromlevet. Egy teáskanál segítségével kanalazzunk kisebb halmokat egy sütőpapírral lefedett tepsire, majd 180 fokon 15 perc alatt süssük aranysárgára.

TIPP: Vízgőz fölött egy kis tálban olvasszunk meg 100 gramm ét- vagy tejcsokoládét. A kihűlt kókuszcsókok alját mártsuk bele az olvadt csokiba, hogy egy kis csokitalp képződjön rajtuk. Óvatosan rázzuk le a maradék csokit a csókokról és fejjel lefelé tegyük őket egy sütirácsra, hogy a csoki megdermedhessen.

Linzerkarika

Ausztria egyik legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi süteménye. A megadott mennyiségű hozzávalókból kb. 25 darab készítehtő el.

Forrás: Hans Braxmeier / Pixabay

Hozzávalók:

110 g porcukor
220 g vaj
300 g liszt
1 tojás
1 ek. vaníliás cukor
citromhéj
sárgabarack- vagy ribizlilekvár
porcukor a karikák megszórásához

Elkésztése

A hideg vajat vágjuk kockákra, majd gyorsan adjuk hozzá a lisztet és morzsoljuk össze vele. Keverjük hozzá a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd dolgozzuk az egészet sima tésztává. Legalább fél órán át pihentessük hűtőben. Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra és szaggassuk ki a linzerformákat, majd a karikák felének a közepébe vágjunk egy kisebb lyukat. A linzerformákat helyezzük egy tepsibe, majd az előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt süssük aranysárgára. Miután a karikák kihűltek, az alsó részeket kenjük meg lekvárral és helyezzük rá a lyukas, felső karikákat. Végezetül pedig szórjuk meg porcukorral a kész linzerkarikákat.

Puncsoljunk!

A forró puncs minden kétséget kizáróan az egyik legkedveltebb téli ital Ausztriában.

Forrás: Bernadette Wurzinger/Pixabay

Hozzávalók:

1/4 liter rum
1/2 liter narancslé
1/2 liter fekete tea
1 liter vörösbor
150 g kandiscukor
5-10 db szegfűszeg
2 fahéjrúd

Ekészítése

A fekete teát 1 percig áztatjuk. A fűszereket egy tölthető teazsákba tesszük. A vörösbort egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a narancslevet, a kandiscukrot és a fűszereket. Összekeverjük és 2 órán keresztül lassú tűzön főzzük. Utána hozzáadjuk a rumot és a fekete teát is. Forrón, narancskarikával díszítve tálaljuk.

Forrás: austria.info

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.