A barátságos versengés és a sajtok illatának keveréke lengte be november 2-án az Egyesült Királyságban a Newport város szélén található Nemzetközi Konferencia Központot, ahol 42 ország 4434 sajtját gyűjtötték össze, hogy kiderüljön, melyik közülük a legjobb.
250 nemzetközi bíró szimatolta, bökdöste és vágta meg a termékeket, hogy eldöntsék, melyik kapja meg a koronát a World Cheese Awards 2022-es versenyén.
Az asztalok szinte roskadoztak a sajtoktól, amelyek közül a bírák először 98 darabra, majd végül 16-ra csökkentették a legjobbak mezőnyét. Közülük is a nyertes a svájci Vorderfultigen sajtgyártó és affineur (finomító) Gourmino által benevezett Le Gruyère AOP surchoix lett, amely a nyelven olvad és rendkívül zamatos, hiszen többek között fűszernövényeket és gyümölcsöket is tartalmaz.
A második helyen egy Gorgonzola Dolce DOP, az olasz De' Magi lágy, kék vajas sajtja végzett.
A győztes sajt kiválasztása egyébként "vakon" történt. A kicsomagolt sajtokat kellett végig kóstolniuk a bíráknak, amelyek között voltak boszorkánykalap és virág alakú sajtok, csalánlevélbe csomagolt, hamuval borított, süteményre emlékeztető tejkészítmények, és fehérek, narancs színűek, de még lilák is – írja a CNN.
Címlapkép forrása: AFP/Marit Hommedal - illusztráció egy korábbi World Cheese Awards versenyről
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.