Utazzunk Marokkóba, a legfinomabb ételein keresztül

utazás
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 26. 08:07
Marokkó egy színes és fűszerektől illatozó ország, ahol a helyiek mind a mai napig gyakorolják és büszkék a kézműves hagyományaikra, és be is mutatják azokat, főleg ha a gasztronómiáról van szó. Láthatjuk ezt az elhivatottságot a szabadtéri élelmiszerpiacokon, megérezhetjük az éttermekből és kifőzdékből kiáramló fűszerek illatán. És ahányféle város és család, annyiféle étel, ezekből szedtünk össze egy útravalóval.

Az út során belepillantunk Észak-Afrika kulináris hagyományaiba, és bemutatjuk azokat a történelmi helyszíneket melyek formálták ezeket. Érintjük az Amtoudi magtárat, a berber nép kulináris hagyományait, Marrakech varázslatos városát, a Szahara étkeit, Essaouira tengerparti városát és fergeteges piacait. Ha kedvetek van készítsetek az úthoz egy csésze édes mentateát.

Forrás: shutterstock.com

Marrakech Marokkó kulturális szíve. Tökéletes hely a világ egyik legnagyszerűbb konyhájának kóstolásához. Ételeinek alakulását és változatait nagyban befolyásolták a hódítók, az új bevándorlók és az utazók tömegei is. A marokkói fogásokra tehát a multikulturális ízhatás jellemző. A marokkói séfek is esszerint főznek, és a legjobb alapanyagokat, illetve ihletet is az olyan fantasztikus piacokról szerzik be, mint amilyen a Jemaa El-Fnaa piac, ahova mindenképpen el kell látogatni, ha a városban járunk.

Itt megtalálható az összes olyan alapanyag, amivel anno a nagymamák is főztek, a tyúk-és a birkahús mellett afrikai, európai és közel-keleti fűszerek sokaságát találjuk meg a standokon, a jellegzetes marokkói étel, a köleskása hozzávalóit, de frissen készült kessra, egy lapos, kerek, búza- vagy árpacipó is állandó termék.

Ha pedig lehetőségünk van egy családi ebédre vagy vacsorára bejutni, vagy részt venni egy jól szervezett főzőkurzuson, akkor biztos kerül majd az asztalra harrira, ami a magyar húslevesre emlékeztet, vagy éppen mésui, ami ürühős roston és egybe sütve.

Az ország legelterjedtebb étele a kuszkusz

A kuszkusz berber eredetű szó, és olyasmit jelentett, hogy „jól megsodort". Sok helyen még ma is kézzel sodorják-pödörik búzadarából, enyhén benedvesítve és belisztezve. A lisztes víz egy olyan vékony réteggel vonja be az labdacsokat, amitől a végül pergős kis szemek nem állnak őssze és nem lesz belőlük pép a gőzőlés vagy áztatás során. Az egészen apró szemeket szeffának hívják a helyiek, a nagy szeműt mhammszának, Európában pedig bulgur néven ismerjük az egészen nagy szemű labdacsokat; ebből készül a taboulé, vagyis a kuszkuszsaláta.

A marokkói konyha büszkesége még a pastilla, ami egy andalúz eredetű, félig sós, félig édes sült tészta. A nyers leveles tésztát fűszerezett galambhússal, tojással, szőlővel és mandulával töltik. Kívül az egészet megszórják fahéjjal és cukorral.

Forrás: Shutterstock.com / Tatiana Bralnina

De nem maradhat ki a sorból a tagine sem, mely a kuszkusz után a második legismertebb marokkó étel - legalább is az utazók ezzel kapcsolják össze leggyakrabban a marokkói konyhát. A nemzeti étel arról az agyag edényről kapta a nevét, amelyben készítik: a tagine edény jellegzetes formájú, a tető rész kúpszerű, hogy a levegő keringhessen benne, így amikor a tűz fölé helyezik az étel - általában hús és zöldségek együtt - szép lassan megpárolódik benne, és az ízek teljesen összeérnek. Kicsit olyan, mint a nálunk ismert római tál.

Irány a vörös sivatag

Marrakech után mindenképpen ajánlott felkeresni az UNESCO világörökségi listáján szereplő Kasbah Aït Benhaddou városát, mely anno fontos kereskedelmi megálló volt a végtelen Szahara és a marrakeshi civilizáció között. A Kasbah egyébként Afrika legszebb állapotban megőrződött agyagtelepülése, melynek utcái bibliai időket idéznek.

Ait Benhaddou Forrás: shutterstock.com / Eric Valenne geostory

Nem véletlen, hogy épületeit, utcáit és panorámáját sok filmben használták az ókori világ ábrázolására. Itt forgatták például a Krisztus utolsó megkísértése című kultfilm jeleneteit és a Gladiátort is, de a Trónok harca sorozat egyes epizódjaiban is feltűnt.

Amtoudi szent magtára

Ez az erődszerű építmény a világ elfelejtett csodái közé tartozik. Amtoudi városából közelíthető meg egy festői kirándulással, fel-fel egészen a dombtető csúcsáig. A megerősített magtárba, ami kicsit úgy fest, mint Pieter Brueghel németalföldi festő műalkotásain Bábel tornya, a 12. században kezdtek élelmiszereket és értékeket tárolni.

Forrás: Shutterstock.com / Monique Pouzet

Ehhez hasonló magtárakban a legértékesebb összetevőket, fűszereket, búzát és más gabonákat, valamint ezüstöt raktároztak. Védték őket a rivális törzsek támadásai, és a monszunos áradások ellen. Ez az építmény védte mindazon összetevőket, amelyek évszázadokon át meghatározták a marokkói konyhát. Így nem véletlen, hogy ma a "kulináris bölcsesség erődítményének" is nevezik. Jó hír, hogy csoportosan és egyénileg is bejártható, felfedezhető.

Forrás: Atlasobscura.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.