Horvátországban tízszeres áron kapják a turisták a görögdinnyét – számolt be róla a VG.hu. Az aszály miatt rossz szezonra számítottak a horvát dinnyetermelők, és a megérzésük nem is csalt: idén az átlagnál 20 százalékkal kevesebb termett a gyümölcsből. A minőség viszont kiváló lett.
Horvátország dinnyetermelésének túlnyomó része Dalmácia déli részén, a Neratva folyó völgyében koncentrálódik. A neretvai görögdinnye országos szinten is nagyon közkedvelt, általában könnyen és jó áron eladható. A legtöbb megtermett példány8 és 14 kilogramm közötti, ráadásul nagyon édes. Ami a felvásárlási árakat illet, a termelők kivételesen arra sem panaszkodnak, az idén ugyanis 2,5 kunát, azaz hozzávetőlegesen 130 forintot kapnak egy kilogrammért.
A Vecernji list horvát lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a dinnyések egy része bosszús amiatt, hogy termékeiket egyes felvásárlók tízszeres áron adják el a turistáknak.
A termelőknek ennél nagyobb gondja is akad: Hiába ugyanis a kiváló termés, ha nincs ki leszedje. A Neretva völgyében ez különösen nagy probléma, hiszen a szabad munkaerőt felszívja a turizmus. Ráadásul mivel a termést mocsaras, sokszor csak csónakkal megközelíthető területeken kell betakarítani, akárki nem is fogható be a munkára.
A kialakult helyzet miatt a kemény fizikai munkát végző dinnyeszüretelők egyre drágábban, átlagosan 60 kunás, vagyis 3100 forintos órabérért dolgoznak. Dalmácián kívül a lédús gyümölcs Szlavóniában is megterem, ott viszont a szárazság miatt rosszabb a terméshozam. A Száva folyó menti dinnyeföldeken az idén mindössze 25 tonnás termésátlaggal számolnak a gazdák, ez pedig a jó felvásárlási árak ellenére csak arra elég, hogy ne legyenek veszteségesek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.