A hagyományostól az ínyencig díjazták a legjobb bejgliket

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 27. 14:06

A Magyar Cukrász Ipartestület korábbi szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – után, most elérkezett az ideje, hogy második alkalommal is megrendezzék a tavaly debütált Év Bejglije versenyt. A megmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

"Hagyományos diós" kategória aranyérmese Forrás: Studio_InMotion/Buza Virag

Az idei megmérettetésre „Hagyományos diós", „Hagyományos mákos" és „Ínyenc" kategóriában lehetett nevezni. A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.

A kreatív szakemberek az ínyenc kategóriában neveztek pisztáciás, a mogyorós, a kesudiós, marcipános, az aszalt szilvés és szilvalekváros, valamint körtés, napraforgós, fenyőmagos, sütőtökös, mangós és vörösbors bejglivel is - olvasható a Cukraszat.net oldalán.

A tesztelések, kóstolások és pontösszeadások végeztével végül kihirdették a három kategória nyerteseit. Az eredmények a következőképpen alakultak:

Az Év Bejglije 2021 verseny "Hagyományos diós" kategória aranyérmese, az Év Diós Bejglije díj nyertese Simon Andrea lett a budapesti Trattoria di Sophia nevű cukrászda bejglijével. Az ezüstérmet a székesfehérvári Aranyalma Cukrászda vihette haza, mígy a bronzérmes a lajosmizsei Kiss Cuki.

"Hagyományos mákos" kategória aranyérmese Forrás: Studio_InMotion/Buza Virag

A "Hagyományos mákos" kategóriában Szurgent Péter, a budapesti Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda lett az aranyérmes, az ezüstöt a keszthelyi Sütibolt kapta, a bronzérmet pedig az Erika Cukrászda Kesztölcről.

Ínyenc kategóriában az Év Ínyenc Bejglije díjat az Advent Gyöngye névre hallgató bejgli kapta meg az Ildikó Cukrászdából Szarvasról, az ezüstöt a Napos Körte bejgli, mely a Máksüti Kézműves Cukrászdában készült Piliscsabán, a bronzérmes pedig a Karamellizált almás, sütőtökös bejgli lett, ami az érdi Virág Cukrászda érdeme.

Forrás: Studio_InMotion/Buza Virag

Az Év Ínyenc Bejglije hagyományos pozsonyi tésztával készült, töltelékébe pedig mandulás franzsipán (mandula-vajkrém), Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve. Az Advent Gyöngye kapta a Auguszt Elemér különdíjat is, mivel ez érte el a legmagasabb pontszámot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.