A koppenhágai Noma étterem az egyik legváltozatosabb a világon. Örökké változik, alakul miőségileg, viszont állandóan magas szinten teljesítő vendéglátóhely, mely az elmúlt 18 éve alatt többször költözött, világjáró pop-up kitelepüléséeket valósított meg, mindig ott van a legjobb éttermek listáján, és a pandémia alatt is kitalált egy teraszos noma stílusú hamburgerezős pop-up éttermet.
A hely tulajdonosa és séfje, René Redzepi, illetve a csapata egyszerre szakácsok, dizájnerek és kutatók, akik nem csak egy szimpla éttermet, hanem egy kutatólabort és tudásközpontot üzemeltetnek. Ezt erősíti az a friss hír is, hogy az étterem előállt a saját garumjával, vagyis azzal a "szuperételízesítővel", melynek eredete egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza – olvasható az eater.com cikkében.
Hogy mit takar a garum? Több ezer évvel ezelőtt egy olyan ételízesítő szószt értettek alatta, ami apróbb méretű erjesztett halból (szardellából, makrélából) és tengeri élőlényekből, illetve gyógynövények és só keverékéből állt össze. A keveréket pedig külön erre a célra készült kádakban erjesztették. Drága portékának számított, és az erjesztési folyamat végén egy erősen sós, umamiban gazdag folyadék, illetve egy pép jött létre.
A Noma mér évek óta kísérletezik a saját garumjával, és 2018 óta már a vendégek is megkóstolhatják az egyes ételekben, de eddig még nem volt annyi idejük, hogy finomhangolják és lekerekítsék az ízeket olyanná, ami már piacra is dobható. Most azonban úgy tűnik, a pandémia alatt kiforrt, vagy inkább fermentálódott valami különlegesség, mert két előrendelhető palack is megjelent a Noma Projects oldalán. Az egyik egy füstölt gomba-, a másik pedig egy édes rizs és tojásfehérje-alapú garum. A termékek teljes mértékben természetesek és vegán, illetve vegetariánus verziókban is kaphatók a két Michelin-csillagos étterem oldalán keresztül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.